Department of Business Humanities and Law

Magtens former - Sociologiske perspektiver på statens møde med borgeren

Ny bog af Kaspar Villadsen og Nanna Mik-Meyer ved Hans Reitzels Forlag

10/24/2007

Bog af Kaspar Villadsen og Nanna Mik-Meyer ved Hans Reitzels Forlag

Når staten straffer kriminelle, tvangsfjerner børn eller stiller krav til modtagere af socialhjælp, er det let at få øje på magtudøvelsen. Mindre iøjnefaldende er magten alle de steder, hvor staten søger at uddanne, hjælpe, rådgive, realisere, ansvarliggøre eller ’mægtiggøre’ borgerne. Ofte sker denne type magtudøvelse med henvisning til at borgeren og hans eller hendes gemte potentialer sættes fri.

Denne bog sætter fokus på magten i statens møde med borgeren—den eksplicitte såvel som den mere implicitte. Udgangspunktet er, at staten ikke udøver sin magt fra et centralt punkt. Den moderne velfærdsstat har udviklet en lang række forskellige systemer og institutioner præget af hver deres faglige logikker og forestillinger om, hvad den ’kompetente’ og ’myndige’ borger er.

At undersøge disse forskelligartede magtformer kræver skarpe analyseredskaber. Bogen har samlet seks sådanne redskaber i form af en række udvalgte sociologiske teoretikere, nemlig Foucault, Goffman, Bourdieu, Luhmann, ny institutionel teori samt risikoteori. Disse diskuteres i forhold til statens møde med borgeren, og der gives illustrative eksempler på deres anvendelsesmuligheder. Bogen rummer case-studier af mødet med hospitalspatienter, sociale klienter, overvægtige, hjemløse, kriminelle unge, og borgere, der klager over sociale afgørelser. Bogen henvender sig til alle med interesse for spørgsmålet om magt og velfærdsstat, og til dem, der studerer, eller arbejder i, ’menneskebehandlende’ organisationer.

 

Kaspar Villadsen er lektor på Institut for Ledelse, Politik og Filosofi, CBS og er uddannet ph.d. i sociologi fra Københavns Universitet. Nanna Mik-Meyer er forsker ved SFI og uddannet cand.scient. i antropologi og ph.d. i sociologi fra Københavns Universitet.

Bogen kan købes gennem Hans Reitzel via følgende link, hvor yderligere information også findes.

 

The page was last edited by: Department of Business Humanities and Law // 04/29/2013