Department of Business Humanities and Law

Det 20. århundredes vigtigste erhvervsmand gik i glemmebogen

- Alexander Foss er meget mere end F. L. Smidth

10/16/2008

 

Foss mere end F. L. Smidth

Alexander Foss (1858 – 1925) er i dag kendt for at have været med til at gøre F.L. Smidth til en af de største virksomheder i Danmark, men er dette en passende beskrivelse af Foss?

 

Ifølge professor Kurt Jacobsen og ph.d. adjunkt Steen Andersen er denne bedrift kun en lille del af Foss’ indsats indenfor den danske industris udvikling. Kurt Jacobsen og Steen Andersen har i samarbejde med Dansk Industri skrevet bogen ”Foss”, som beskriver, hvordan Foss lagde fundamentet for Danmark som et industriland.

 

Foss havde hovedrollen, ikke birollen

Ifølge forfatterne har Foss slet ikke fået kredit for alt det, som han har ydet for det danske velfærdssamfund. F.eks. har hans betydelige rolle under 1. Verdenskrig indtil nu været glemt. Derudover var Foss med til at danne spillereglerne da han bl.a. var med til at skabe Industrirådet, som senere har udviklet sig til Dansk Industri.

 

- Han har bygget søjlerne, som i dag bærer den danske industri, forklarer Steen Andersen.

 

Døde før han fik opbygget sit brand

Det var først, da familien Foss tog kontakt til forfatterne, at der blev åbnet op for Foss’ historie og dermed det danske velfærdssamfunds historie. Da de to forfattere gik i gang med projektet, var de ikke klar over, hvor en central spiller Foss havde været. Det var først, da de befandt sig i London med hænderne nede i arkiverne, at det gik op for dem, at Foss var langt mere end en betydelig erhvervsmand.

 

- Foss nåede ikke at brande sig selv pga. sin tidlige død. Det var først i 70’erne, der udkom nogle få erindringer, som han havde skrevet. Han havde nok håbet, at resultaterne ville tale for sig selv. Derudover kom den økonomiske krise, hvilket satte alt hvad Foss havde kæmpet for et skridt tilbage, siger Steen Andersen.

 

 

Bogen "Foss" er udkommet på Børsen Forlag.

Læs mere om bogen her

 

 

The page was last edited by: Department of Business Humanities and Law // 04/29/2013