Det gode studievalg

Dit valg af uddannelse har stor betydning for, hvordan dit studieliv bliver. Tre års uddannelse er lang tid, derfor er det vigtigt, at du vælger uddannelse ud fra, hvad du er fagligt interesseret i. Vi anbefaler derfor, at du sætter dig rigtig godt ind i, hvad de enkelte bacheloruddannelser indeholder, og hvad de kræver.

Her er seks ting du skal have styr på, inden du vælger den uddannelse, der er den rigtige for dig.

1) Sæt dig godt ind i de uddannelser, du er interesseret i

Vi anbefaler, at du læser alt det, der står om uddannelsen her på cbs.dk. Under hver uddannelse kan du finde mere information om, hvilke faglige områder uddannelsen indeholder, hvilke udfordringer du vil møde på uddannelsen, og hvad du kan bruge uddannelsen til:

  • Klik ind på beskrivelserne af de enkelte fag, så du ved, hvad det konkret er, du kommer til at lave på studiet. Se alle bacheloruddannelser her
  • Få styr på forskelle og ligheder mellem uddannelsen og andre CBS-uddannelser, der også kunne være relevante for dig. Brug fx vores sammenligner på cbs.dk
  • Læs om, hvad nuværende studerende bedst kan lide ved deres uddannelse, hvad der har været udfordrende, og hvorfor de har søgt ind på netop deres uddannelse. Du kan finde de studerendes fortællinger under de enkelte bacheloruddannelser

2) Forhold dig til de specifikke udfordringer på uddannelsen

Alt efter hvilken uddannelse, du vælger, vil du stå over for forskellige udfordringer.

Under de enkelte studier, kan du læse mere om de udfordringer, studerende typisk står over for i løbet af uddannelsen. Se alle bacheloruddannelser her

Tænk over, hvordan udfordringerne passer til dine styrker og svagheder og dig som person.

3) Sørg for, at du er ægte fagligt interesseret i uddannelsen

Tre års studier er lang tid, og til tider vil det blive hårdt. For at blive glad for at studere og klare dig godt er det afgørende, at du vælger ud fra uddannelsens indhold og dine faglige interesser og ikke ud fra fx karrierehensyn eller den præstige, der følger med studiet. Derfor er det vigtigt, at de enkelte elementer i uddannelsen er nogle, du gerne vil dykke mere ned i og som vil motivere dig.

På hver uddannelse kan du finde en oversigt over alle fag og læse beskrivelser af de enkelte fag. Beskrivelserne af fagene vil give dig en forståelse for, hvad det konkret er, du kommer til at lave på uddannelsen. 

4) Lav en god plan B – og måske endda en plan C

Når du så har fundet det studie, der skal være din førsteprioritet, og læst alt du kan om det, så er du nået langt. Men du er endnu ikke i mål.

Det er vigtigt, at du er lige så grundig med at undersøge dit andet og tredje (og fjerde, femte og sjette) valg. Hvis du kommer ind på en af dem, er det jo lige så afgørende, at du vil trives på disse uddannelser.

En plan B eller C kan også være at bruge et år (mere) på at arbejde eller rejse, hvis du foretrækker det, frem for at læse en uddannelse med en lavere prioritet.

5) Vær sikker på, at du er klar til at studere nu

Mange ting kan spille ind, når du skal tage stilling til, om du er klar til at studere.

Du skal mærke efter, om du er moden og erfaren nok til både at vælge et studie og ikke mindst at gennemføre det. Og er du motiveret nok, eller er du skoletræt efter tre år i gymnasiet.

Det er en stor omvæltning at starte på en universitetsuddannelse, og der er meget nyt du skal vænne dig til. Du vil møde en masse nye mennesker. Du skal lære et nyt sted at kende og nye systemer, regler, procedurer. Pensum er væsentligt større, end du oplevede det under din gymnasieuddannelse, og du skal lære nye måder at arbejde med fagene og din læring. For mange nye studerende kan studiestart være svært.

Overvej, om du kunne have brug for mere tid, hvor du lærer dig selv og dine interesser bedre at kende, inden du søger ind.

Der er også de praktiske ting, fx om du kan finde et sted at bo i tide, og om du kan få økonomien til at hænge sammen.

6) Tal med en studievejleder

Efter at du har tjekket alt det ovenstående af på din liste og have fundet frem til en eller flere uddannelser, du er oprigtigt interesseret i, er der måske opstået spørgsmål, du ikke kan finde svar på.

Hvis du er i tvivl om noget om uddannelsen, optag eller andet, er det en god idé at kontakte en studievejleder, som kan svare på dine spørgsmål og hjælpe dig til at træffe et valg.

Kontakt studievejlederne her

 

Sidst opdateret: Web editor - Student Communications // 31/05/2024