Studiestart
Alt om studiestart
Vi har samlet al den information, du skal bruge for at blive klar til studiestart på studiestart.cbs.dk
Sådan får du svar
Du modtager svar på din ansøgning d. 28. juli.
Vi sender svar ud fra midnat, så der kan gå nogle timer, før alle ansøgere har fået svar.
I svaret fra CBS vil du få besked om, hvilken uddannelse du er optaget på med studiestart 1. september 2023.
Før du siger ja tak
Før du siger ja tak til en studieplads, bør du overveje, om du er helt klar til at starte på en uddannelse.
Det er en stor omvæltning at starte på en universitetsuddannelse, og der er meget nyt du skal vænne dig til. Du vil møde en masse nye mennesker. Du skal du lære et nyt sted at kende og nye systemer, regler, procedurer. Pensum er væsentligt større, end du oplevede det under din gymnasieuddannelse, og du skal lære nye måder at arbejde med fagene og din læring. For mange nye studerende kan studiestart være svært.
Vores erfaring er, at de studerende, der kommer nemmest gennem studiestarten og bliver glade for deres studie, har gjort sig følgende overvejelser:
Er du klar til at studere?
Som universitetsstuderende skal du selv tage ansvar for din uddannelse. Hvad og hvor meget du lærer, afhænger i høj grad af den indsats, du selv yder. Vi forventer naturligvis ikke, at du mestrer alt fra første dag – men, vi forventer, at du er bevidst om de nye udfordringer og gør en indsats for at lære at tackle dem. Og at du selv tager ansvar, når det svært eller hårdt.
Er du motiveret?
Har du virkelig lyst til at studere, eller har du valgt at søge ind, fordi du ikke vidste, hvad du ellers skulle? Du skal være forberedt på, at det er krævende at læse på et universitet, så du skal både have motivation og lyst til at bruge mange timer på at lære og studere.
Har du styr på bolig, økonomi og andet praktisk?
Det er en stor omvæltning at starte på en uddannelse. Det er derfor en fordel, hvis du har styr på din økonomi, bolig og andet praktisk, så du kan bruge din al din energi på at finde dig til rette på din nye uddannelse.
Har du fået plads på en lavere prioritet?
Er du blevet tilbudt en plads på et studie, du valgte for en sikkerheds skyld? Ved du egentlig, hvad uddannelsen går ud på, og hvad du skal studere de næste tre år? Nogle studerende oplever, at uddannelsen er noget helt andet end det, de havde forventet. Oftest skyldes det, at de ikke har sat sig ordentlig ind i, hvad uddannelsen egentlig handler om.
Hvis du er i tvivl om, hvorvidt en uddannelse nu også er den rigtige for dig, så er du meget velkommen til at ringe og tale med en studievejleder, som kan hjælpe dig med at blive afklaret omkring dit valg af uddannelse. Kontakt din studievejleder
Spørg!
Har du spørgsmål eller er du i tvivl om noget – så spørg os.
Du kan finde meget information online. Men hvis der er noget, du er i tvivl om, eller blot har brug for at tale med nogen om, så er du altid velkommen til at spørge. Alle spørgsmål er velkomne.
CBS er et stort og nogen gange uoverskueligt sted – det ved vi godt. Men vi er mange, der er klar til at hjælpe dig.
Deltag i introduktionsugen i august
I 2023 ligger introduktionsugen i sidste uge af august. Vil du være sikker på ikke at gå glip af noget, så undgå at planlægge rejser, arbejde eller andre aftaler i den uge.
I introduktionsugen lærer du dine nye medstuderende at kende og får en grundig introduktion til alt det, du skal bruge de næste 3 år på. Du får også god tid til at lære dine medstuderende at kende, og det er ofte allerede under introduktionsforløbet at de første studie- og læsegrupper bliver dannet.
Vi anbefaler, at du prioriterer at deltage i alle aktiviteter. Erfaringen viser nemlig, at studerende, der deltager, får en bedre start på studiet, og det kan have stor betydning for det videre studieforløb.
Du vil blive guidet gennem introduktionsugen af dine studiestartsguider, som er ældre studerende fra samme uddannelse, som du skal starte på.
Find alt om introduktionsugen for din uddannelse på studiestart.cbs.dk
Bemærk: du skal muligvis tilmelde dig på forhånd.
Virtuel campus tour
Undervisningsperioder og ferie
Studieåret er opdelt i 2 semestre:
- Efterårssemester: 1. september til november/december med eksamener i december/januar
- Forårssemester: 1. februar til april/maj med eksamener i maj/juni
På nogle uddannelser er hvert semester opdelt i 2 quarters. Her er der 4 quarters på et år med eksamener efter hvert quarter.
Undervisning:
Der er ca. 12-18 undervisningstimer om ugen, som typisk ligger i dagtimerne mandag til fredag. Den øvrige tid bruger du især på individuel forberedelse, gruppearbejde og opgaveskrivning.
Undervisningstimerne kan være fordelt på alle ugens dage, eller du kan have nogle dage fri. Det kan også ændre sig uge til uge afhængig af din uddannelse.
Ferier:
Der er sommerferie i juli og august og juleferie mellem jul og nytår.
Der er som udgangspunkt også undervisning i efterårsferien i uge 42, vinterferien i uge 7 og 8 og dagene op til påske. På nogle uddannelser kan der være mindre undervisning i de uger, fordi underviserne holder fri.
Skema:
Før hvert semester eller quarter starter, vil du få et personligt skema, der viser undervisningen på de fag, du er tilmeldt. Skemaet ændrer sig fra semester til semester - og kan også være forskelligt fra uge til uge.
Du kan søge om SU, når du er optaget på en fuldtidsuddannelse på CBS. Du kan derfor tidligst søge om SU fra 1. august.
Læs mere om SU på my.cbs.dk > Studieliv > SU > Søg SU – dansk statsborger (kræver CBS-brugerprofil) eller på www.su.dk
SU for internationale studerende
Hvis du er udenlandsk statsborger, skal du leve op til særlige betingelser og følge en særlig ansøgningsproces for at modtage SU.
Læs mere på my.cbs.dk > Studieliv > SU > Søg SU – udenlandsk statsborger (kræver CBS-brugerprofil) eller på www.su.dk
Bemærk: at sagsbehandlingstiden er op til 4 måneder.
Bolig
Det kan være svært at finde et sted at bo i København, og CBS kan desværre ikke tilbyde boliger til studerende.
Mangler du en bolig i København, kan du finde mere information og skrive dig op til kollegier, lejeboliger og ungdomsboliger i København her:
Desuden findes der mange private kollegier i København. Dem finder du nemmest ved blot at google: ”kollegium København”.
En anden mulighed er at leje et værelse privat. På CBS Campus og på Facebooksider for CBS-studerende, kan du finde opslag, hvor CBS-studerende søger lejere til et værelse.
Der findes også flere boligsider på nettet, hvor du kan få kontakt til udlejere.
Pas på svindel!
Du bør altid være på vagt, når du søger bolig, da der desværre findes mange fupmagere, der forsøger at leje dig et værelse eller bolig, de ikke ejer eller som reelt ikke eksisterer.
Politiet har lavet har en række gode råd til, hvordan du kan gøre dig mere sikker i din boligjagt og undgå svindel.
Det vigtigste er, at du:
- tjekker, at udlejer rent faktisk ejer boligen
- betaler til en dansk konto - så vidt muligt
- altid bruger din sunde fornuft
- aldrig lader dig presse af en ivrig udlejer
Du kan finde alle politiets gode råd på Politiets hjemmeside på Undgå svindel med lejeboliger
Her kan du også finde information om, hvordan du anmelder svindel.
Læs mere her om dine rettigheder som lejer og hvordan du kan modtage juridisk rådgivning. Obs. Linket er til Københavns Kommune. Bor du i en anden kommune kan du tjekke med din lokale kommune.
Covid-19 i Danmark
På CBS følger vi udviklingen i smitten tæt og følger alle anbefalinger og retningslinjer fra myndighederne.
Det er vigtigt at campus er et trygt og rart sted for alle. Derfor opfordrer vi i tråd med myndigheder, at du bliver hjemme og bliver testet, hvis du oplever symptomer på Covid-19. Læs mere og hold dig opdateret på coronasmitte.dk.
Hvis du rejser til CBS og Danmark fra udlandet, kan du finde de gældende regler for indrejse på coronasmitte.dk.
Det kan være udfordrende at flytte til et andet land for at studere. Men heldigvis er der hjælp at hente.
Find mere info på my.cbs.dk
Du kan læse meget mere om, hvad CBS kan tilbyde internationale studerende på my.cbs.dk > Studieliv > For internationale studerende (kræver CBS-brugerprofil)
Få hjælp fra CBS' International Student Ambassadors
Du kan også få hjælp fra CBS’ International Student Ambassadors, ISA. ISA består af ca. 15 CBS-studerende, som hjælper internationale studerende med at falde til på CBS og i København.
Find ISA på Facebook: https://www.facebook.com/CBSISA/
Registrer dig i Danmark
Du skal registrere dig i det danske Folkeregister (CPR).
Du kan læse om, hvordan du registrerer dig på my.cbs.dk > Studieliv > Registrering i Danmark (kræver CBS-brugerprofil)
Survival guide to life in Denmark
Du kan finde tips og information om, hvordan du får det bedst mulige studieliv i Danmark i the International Students’ Survival Guide to Life in Denmark.
Er du ordblind, eller har du en fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse, som forhindrer dig i at gennemføre dit studie på lige fod med andre studerende, kan du søge om særlig støtte og hjælpemidler, såkaldt Specialpædagogisk Støtte (SPS).
Læs mere på my.cbs.dk > Studieliv > Specialpædagogisk Støtte (SPS) (kræver CBS-brugerprofil)
Spørgsmål?
Har du spørgsmål om studiestart, CBS' uddannelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte din studievejleder eller optagelsen.