Alma Mater CBS: med norske øjne 50 år senere

Seks nordmænd kom på jubilæumsbesøg på CBS først i juni, 50 år efter de startede på HA-uddannelsen i København. CBS bød ikke blot de norske jubilarer på kaffe, diasshow og rundvisning, men også på en pæn række øjenåbnere.

22/06/2016

Alma Mater CBS
Foto: Jørn Albertus

Af: Bjørn Hyldkrog

CBS’ mangeårige betydning som norsk ’Alma Mater’ lader sig ikke fornægte. Den går mange år tilbage, og de mange unge nordmænd og -kvinder har gennem mange år udgjort Handelshøjskolen i Københavns største gruppe af udenlandske studerende – og det endda længe før, nogen nogensinde begyndte at snakke om internationalisering.

CBS har efterhånden leveret i hvert fald fire generationers dimittender til det norske erhvervsliv, og der er det ved nordmændene, at de erfaringsmæssigt er nordiske mestre i at holde forbindelsen ved lige med deres gamle studiekammerater – og det har de været længe før nogen nogensinde begyndte at tale om alumner, ’networking’ og professionelle netværk.

Så besøget primo juni fra seks nordmænd, der 50 år tidligere var startet på HA-uddannelsen i København, var ikke det første norske 50-års studiestarts- eller dimissionsjubilæum på CBS.

Imponerede over CBS’ udvikling siden 1966
Vennekredsen, der faktisk består af syv CBS-dimittender, har været på besøg to gange tidligere gennem de forgangne 50 år, dog ”aldrig med en så professionel modtagelse som denne”. Harald Aase, Kjell Tunge, Vidar Helgeland, Ivar Castberg, Stein Devik og Lars Kleivan, der alle dimitterede fra Handelshøjskolen i 1969, blev nemlig taget imod med danske og norske flag og budt på morgenmad af repræsentanter fra CBS Alumni.

Værten ved den historiske gennemgang af Handelshøjskolens udvikling gennem årene og den efterfølgende rundvisning var tidligere dekan for Det erhvervsøkonomiske Fakultet, Jens Aaris Thisted. Under denne bød gæsterne ind med kommentarer om Julius Thomsens Plads, hvor CBS dengang havde til huse, og deres erindringer om forskellige professorer.

Stærkest rodfæstet i hukommelsen var dog, at man kunne købe øl i kantinen og faktisk få sig en øl til frokosten.

Meget imponerede blev de seks nordmænd over CBS’ nutidige tal og hædersbeviser: det blotte antal studerende, CBS’ brede faglighed og store faglige udbud, det internationale udsyn og de internationale samarbejder samt alle akkrediteringerne, heriblandt CBS’ ’Triple Crown’-akkreditering.

”Det er lidt sjovt at tænke på, at vi var dem, der ikke var gode nok til at komme ind på Bergen og derfor måtte tage til København for at tage vores HA-uddannelse. Og i dag er det os, der kommer fra den internationalt absolut mest prestigiøse og anerkendte business school,” bemærkede en af gæsterne.

En studenterorientering der har holdt i 50 år
Også CBS’ arkitektur og faciliteter samt det udbyggede campus på Frederiksberg formåede at imponere under den efterfølgende rundvisning. Særligt bemærket gjorde CBS Library sig, hvor der blev kommenteret på de noget anderledes forhold, man blev budt på hedengangne Julius Thomsens Plads, hvor bøgerne ikke måtte fjernes fra biblioteket.

Det kommende CBS Student & Innovation House i den nedlagte Frederiksberg Politigård fik også ros, og der blev nikket anerkendende til de studerendes ejerskab og fundraising.  Der var også stor interesse for at høre om de mange studenterorganisationer og deres sociale og faglige aktiviteter på CBS. Også på denne front har norske studerende mangeårige traditioner.

Relevant for norske CBS-studerende her i 2016 finder man såvel den 60-årige interesseorganisation for norske studerende i udlandet, ANSA, som studenterinitiativet NNU (Norsk Næringslivsutvalg), Facebook-gruppen ’Norske studenter ved CBS’ og stadig aktive HA Invest.

Investeringsforeningen HA Invest var særligt interessant for de seks norske gæster, idet de i 1966 sammen med de øvrige norske studerende var med til at danne denne, mens de studerede på Handelshøjskolen – noget de alle lærte meget af. Dengang var en fuld anpart på 500 kr. – disse har i dag, efter 50 års op- og nedture, en værdi på ca. 80.000 kr.

Mangeårigt venskab og professionelt netværk
De syv norske HA-dimittender har som sagt holdt sammen og fulgt hinanden gennem privatliv og karrierer i 50 år frem til i dag, hvor de alle på nær én er gået på pension. Gennem de mange år har de holdt forbindelsen ved lige, endda med månedlige middage for de der boede tæt nok på hinanden til det.

Da talen faldt på alumni groups og professionelle netværk var den umiddelbare reaktion, at de nok nærmere var at betragte som et socialt netværk, en vennekreds. Men direkte adspurgt, hvem der var den første, en af dem ringede til, når de skulle have styr på noget inden for en boldgade, som de vidste, en af de andre havde styr på, var erkendelsen:

- Joh – man  kan nok ikke helt komme uden om, at det har været et værdifuldt professionelt netværk gennem karriererne også.

Det lønner sig at holde sammen. CBS var stolt over at være vært for besøget fra de seks norske 50-års HA-jubilarer. De er:

Harald Aase (73). Pensioneret. Blev uddannet til revisor i BI Bergen. Revisor i Price Waterhouse & Co. gennem 6 år, siden selvstændig revisor i yderligere 6-7 år. Karriere som virksomhedskonsulent i banksektoren, primært i Nordea.

Kjell B. Tunge (72). Pensioneret. Lederstillinger i norske virksomheder som Statoil, Norsk Hydro Aker og Geco samt Federal Commerce and Navigation. Gennem de sidste 35 år arbejdet i olie- og gasselskaber med udvikling og store offshore-projekter og har gennem egen konsulentvirksomhed udført opgaver for ABB og Dong på kraftværket Mongstad.

Ivar Castberg (71). Pensioneret, aktiv miljøforkæmper. Karriere primært inden for produktion og teknisk service, salgsledelse og økonomiledelse. Har været CFO i Norsk Elektrisk Kabelfabrikk as, CEO i Hedmark Maskin as og CFO i Sao Hill Sawmill i NORAD/Tanzania.

Stein Devik (71). Pensioneret. Direktør i Porsgrunds Porselænsfabrik AS og David-Andersen AS gennem ca. 30 år. Konsulentvirksomhed og bestyrelsesarbejde inden for kultur- og erhvervsliv. Læser pt. en Master i Cultural Studies ved HSN (Høgskolen i Sørøst-Norge).

Vidar Helgeland (71). Pensioneret. Har det meste af sin karriere arbejdet i statslige eller halvstatslige selskaber. Først som medarbejder og forretningschef, og de sidste 25 år før sin pension direktør for økonomi og finans i Den Norske Industribank, Statens nærings- og Distriktsutviklingsfond og Innovasjon Norge i Oslo. Har også været bestyrelsesmedlem inden for bla. energibranchen og i velgørende organisationer.

Lars Kleivan (70). Pensioneret. Har bestridt ledelsesposter i internationale virksomheder som Dupont, IBM, Diners Club, Scandinavian Airlines, Diners Club/Citibank, Color Line. Bestyrelsesposter i skandinaviske virksomheder.  Har skrevet ”Chairman Mao’s Business School” (2008).

 


Relevante artikler:
Fra studietur bag jerntæppet til 40-års netværk

CBS æresalumne: Hvis man har evnerne, bør man også hjælpe andre

Æggeur og Skype – nyt mentornetværk hjælper FLØK-studerende

Sidst opdateret: Alumni // 17/12/2017