Tag HD første del på ét år


21/03/2013

Artikel bragt i Berlingske 20. marts 2013, business, side13

Tag HD første del på ét år 

Efteruddannelse. Tid er en væsentlig faktor i erhvervslivet, og derfor tilbyder Copenhagen Business School nu, at man kan tage HD første del på kun ét år i modsætning til de normale to år.
Af Ulla Blankholm

Den traditionelle HD er delt op i en første og anden del, der hver især varer to år på deltid. Nu gør Copenhagen Business School det muligt efter sommerferien at starte på første del og være færdig sommeren efter. Vælger man at sætte turbo på sin HD, er studiet på fuldtid med ugentlige undervisningsaktiviteter tirsdag aften, fredag i dagtimerne og lørdag formiddag. Arbejdsgiveren skal derfor i endnu højere grad end på den almindelige HD første del give sit samtykke, fordi de traditionelle arbejdstimer om fredagen skal bruges på HD-studiet. Christian Tangkjær, der er prodekan på Copenhagen Business School, har ansvaret for uddannelsesinstitutionens masteruddannelser - deriblandt MBA og HD - og han mærker interessen for mere fleksible efteruddannelsesforløb. Sidste år tilbød man derfor også en nyt accelereret Executive MBA, så studerende kan tage den på 18 måneder i stedet for 24. Nu gælder det første del af HD.

- Tid er blevet et stærkere parameter for ledere, medarbejdere og virksomheder. Vi tror, at vi kan tiltrække flere og styrke vores udbud, hvis de oplever, at de kan komme hurtigere igennem, siger Christian Tangkjær og tilføjer, at mange ikke tager en HD for at gå på første del, som har obligatoriske fag, men for at komme hen til de specialiseringer, der interesserer dem på anden del.

- Vi vil gerne gøre den vej kortere, og det er attraktivt for mange medarbejdere. Det handler ikke om, at vi sænker niveauet, for man skal igennem de samme fag. Vi kommer ud med et accelereret uddannelsesforløb, hvor vi har effektiviseret læringsforløbet med nye interessante, faglige og pædagogiske tiltag, siger prodekanen.

Interessant for virksomheden
Ifølge Christian Tangkjær er det ikke kun interessant for medarbejderen eller lederen med en kortere HD. Det kan også blive mere overkommeligt for virksomheden.

- Ofte er det arbejdsgiveren, der betaler, og et år kan betyde meget i forhold til, hvornår virksomheden kan få afkast af deres investering. Medarbejderen kan hurtigere være med til at generere en gevinst for virksomheden, og det perspektiv er helt centralt for arbejdsgiveren.

Den nye HD første del stiller større krav til den enkelte studerende end den traditionelle HD, fordi et fuldtidsstudium, et fuldtidsjob, familie og fritidsinteresser kan være svære at jonglere med på samme tid uden at tabe noget på gulvet. Christian Tangkjær mener, at man skal være i stand til at forene de forskellige dele af ens liv og være klar til nogle gange at nedprioritere noget.

- Man får meget inspiration og mange perspektiver, der kan gøre en bedre på jobbet, når man tager en HD. Det er vigtigt at finde synergien mellem sit arbejde og efteruddannelse, så man ikke tænker på, at man tager tid fra sit arbejde, når man studerer, siger Christian Tangkjær og tilføjer:

- Hvis man står som nybagt far eller mor og samtidig har fået nyt job, er det måske ikke lige den her type HD, man skal tage. Den accelererede første del er ikke nødvendigvis for alle, men den er en god mulighed for dem, der gerne vil, og som prioriterer deres efteruddannelse højt.

Han mener ikke, det er ukendt at skulle sidde på skolebænken i dagtimerne over flere dage, og at man i mange virksomheder netop tilbyder det. Det samme gør sig gældende på MBA-studiet, hvor mennesker med en travl hverdag sætter tid af til deres studium.

- Arbejdslivet har en anden form i dag end for et par årtier tilbage. Ud over, at mange har travlt, har mange samtidig også større mulighed for at disponere over deres egen arbejdstid og skabe den her work-life-balance. I dag kan ens arbejdsgiver jo godt sige ja til, at man er væk hver fredag, fordi man er i gang med sin HD, og at man så kan arbejde de timer ind på et andet tidspunkt. Det giver stor fleksibilitet.

Efter sommerferien regner han med, at der starter et eller to hold på den nye HD første del. Vi tror, at vi kan tiltrække flere og styrke vores udbud, hvis de oplever, at de kan komme hurtigere igennem. Christian Tangkjær, prodekan ved CBS.

Fakta:

NY FØRSTE DEL AF HD

  • For at kunne blive optaget på HD første del i det accelererede forløb skal du have en gymnasial eksamen. Desuden bør du have forudsætninger i matematik på B-niveau samt dansk og engelsk på A-niveau fra studiestart.
  • Der vil normalt være ugentlige undervisningsaktiviteter tirsdag aften, fredag i dagtimerne og lørdag formiddag. Undervisningen vil bestå af både e-learning og fremmødeundervisning.
  • Ifølge Copenhagen Business School er en af forudsætningerne for at gennemføre forløbet, at du har en klar aftale med din arbejdsgiver om, at du kan afsætte dagtimerne om fredagen til undervisning.
  • For at læse videre på HD anden del skal du have mindst to års erhvervserfaring.

KILDE: COPENHAGEN BUSINESS SCHOOL.
 

Sidst opdateret: HD Markedsføring // 17/12/2017