Anbefalet sommerlæsning 2018

For mange af os er sommerferien tiden, hvor man endelig får tid til at læse bøger. Derfor har CBS Alumni endnu en gang bedt tre fremtrædende CBS-forskere foreslå lidt faglig eller bare berigende sommerlæsning. Læs her, hvad CBS' nye uddannelsesdekan Gregor Halff, lektor Sara Louise Muhr og Lektor Niels Thyge Thygesen anbefaler.

13/06/2018

Recommended summer reads

Næsten alle de anbefalede bøger kan købes gennem Academic Books til en fordelagtig pris for CBS alumner. Læs mere om Academic Books tilbud her (Photo: Shutterstock/Africa Studio)

Recommended summer reads - Gregor Halff

Gregor Halff, uddannelsesdekan og professor i virksomhedskommunikation
Gregor Halff er CBS’ nye dekan for uddannelse. På hans LinkedIn-profil beskriver den 47-årige hollænder sig selv som ‘underviser, business school leder og kommunikationsforsker’. Før han kom til CBS var han professor i virksomhedskommunikation og prodekan for uddannelser ved Singapore Management University. Han var også formand for Global Alliance for Public Relations and Communication Management (2017-18). (Privatfoto.)

Sommerlæsning? Det første valg man skal tage er mellem de store emner og de store historier (med mindre sommeren ender med at blive lang).

For de store historier tyer jeg næsten altid til William Boyd: En af de aktuelle, gode fortællere med godt udtænkt drama, splittede hovedpersoner og en velresearchet kontekst. Hans romaner sikrer dig god underholdning på lange flyveture, men får ikke dine medpassagerer til at løfte bryn over din smag.

Timothy Garton Ash: ‘Free Speech. Ten Principles for a Connected World’ (2016)

Hvis du vil læse om de store emner, så anbefaler jeg Timothy Garton Ash’s ‘Free Speech. Ten Principles for a Connected World’. Det er en medrivende kulturel analyse af ytringsfrihed i en verden, der er mere teknisk forbundet end nogensinde før. Originalt, nogle gange skræmmende, men altid fornuftigt, plæderer den for ‘robust høflighed’, når frihed og undertrykkelse så ofte er forbundet.

Deirdre Nansen McCloskey: ’Bourgeois Equality’ (2016)

Højt på min liste er også ’Bourgeois Equality’ af den økonomiske historiker Deidre Nansen McCloskey. Ligesom mange økonomer undersøger hun, hvordan værdi bliver skabt, allokeret og akkumuleret, men hendes originalitet ligger i den måde, hun beskriver, hvordan ideer – og ikke kun teknologi, kapital eller institutioner – driver økonomisk vækst. Hun skaber sit argument gennem rig historisk detalje.

Joseph Conrad: ‘Nostromo, a tale of the seaboard’ (1904)… 

Og selvfølgelig, hvis man er ude efter de store-ideer-i-store-fortællinger, går man ikke fejl af at genlæse de store romaner. I 2018 vil jeg anbefale, at man tager endnu et kig på Joseph Conrads ‘Nostromo’ for at blive mindet om, hvor svært det kan være at skelne mellem selvstændighed og mangel på ansvar og mellem tvivl og moralsk tvetydighed.

…og Virginia Woolf: ‘The Years’ (1937) 

Også Virginia Woolf lærer os i ‘The Years’, at de langsomme, vedvarende ændringer, der er svære at definere, er lige så kraftfulde som den disruption, vi diskuterer så uforholdsmæssigt meget i dag.

Recommended summer reads - Sara Louise Muhr

Sara Louise Muhr, lektor (i HRM og Organisation) 
Sara Louise Muhr er lektor ved Institut for Organisation og er tilknyttet Lund Universitet som docent. Hun er også Academic Director på CBS’ Business in Society platform ‘Diversity and Difference’ og ‘associate editor’ på tidsskrifterne ‘Organization’ og ‘Journal of Business Ethics’. Hendes forskning fokuserer på kritiske analyser af identitet og ledelse af menneskelige ressourcer (HRM), især i relation til spørgsmål der opstår i forbindelse med de forventninger, der stilles i det moderne fleksible arbejdsliv. Hun er også forskeren bag studiet om køn og ledelse, der blev lavet for CBS og Lederne i 2018, som blev præsenteret på Kvindernes Kampdag(Foto: Bjarke MacCarthy.)

Sara Ahmed: ‘Living a feminist life’ (2017)

‘Living a feminist life’ af Sara Ahmed er en samling af provokerende, passionerede og personlige essays om at forstå og modstå race- og kønsrolleopdelte konstruktioner i det moderne liv. Ahmed viser, hvordan feministisk teori genereres fra hverdagslivet og de ordinære oplevelser af at være feminist i hjemmet og på arbejdet.

Især oplever hun større og større vanskeligheder ved at være ’feministen’ og tager på fantastisk vis læseren med gennem sin fremmedgørelse af den verden, hun kritiserer (hvilket kulminerer i hendes opsigelse fra hendes professorat ved Goldsmith). Den videre udvikling af hendes berømte figur ’the feminist killjoy’ og kapitlet om ’feminist snaps’ var virkelig inspirerende.

Naomi Alderman: ’The power’ (2017)

Naomi Aldermans ’The power’ er en rigtig spændende science fiction bog, der beskriver en verden, hvor kvinder har udviklet evnen til at udsende elektricitet fra deres hænder, hvilket dermed gør dem fysisk overlegne overfor mænd. Men fordi Aldermans matriarki ikke er mere lige eller mindre diskriminerede end et patriarkalsk samfund, er hendes bog en fremragende og provokerende kritik af magt og den menneskelige natur, mere end af kønsforhold.

Det er bemærkelsesværdigt, at Margaret Atwood (forfatter af The Handmaid’s Tale) var Aldermans mentor og store inspiration, men at Alderman samtidig formår at vende alt på hovedet i sin lige så fængende – men samtidig meget anderledes – dystopi. Bogen er lige så sindsoprivende og skræmmende, som den er spændende og intelligent læsning!

Maggie Nelson: ’The Argonauts’ (2016)

‘The Argonauts’ af Maggie Nelson er en fremragende, dejlig og varm kærlighedshistorie kombineret med filosofisk og trans-aktivistisk humor. Maggie Nelson, en etableret og anerkendt poet og forfatter, detaljerer i denne bog modigt sin kærlighed til Harry Dodge, en karismatisk artist med flydende kønsidentitet, og giver læseren intim og passioneret indsigt i parrets komplekse glæde ved at skabe en homoseksuel familie.

Jeg har aldrig læst en bog, der rører så dybt og på samme tid er så intelligent og vittig. Den er uvurderligt god!

Recommended summer reads - Niels Thyge Thygesen

Niels Thyge Thygesen, lektor (Welfare Management)
Lektor Niels Thyge Thygesen fra Department of Management, Politics and Philosophy er en del af Politik forskningsgruppen og fokuserer blandt andet på Welfare Management. Han beskriver sig selv som en ‘business in society’-forsker og er særligt interesseret i strategiske forandringer og transformation i offentlige organisationer. Han har udgivet flere bøger og artikler om fordelene ved forvaltning, teknologiers indflydelse og nedarvning af erfaringer i organisationer, er dybt involveret i CBS’ Master of Public Governance og MsocSc program og er også en yndet taler ved konferencer. (Privatfoto.)

Sommerlæsning? For mig er der ingen tvivl. De her tre bøger vil forandre dig.

John Steinbeck: Vredens druer (’The Grapes of Wrath’) (1939)

Hvis du vil læse en stor fortælling, vil jeg anbefale Vredens druer af John Steinbeck. Bogen vandt flere priser og blev citeret, da Steinbeck senere vandt Nobelprisen.

Bogen er ikke bare en god historie om en familie, der forsøger at klare sig igennem førkrigstidens depression. Den er, ultimativt, en meget sigende analyse af det store paradoks i neo-liberal økonomi: Hvis den økonomiske model sigter mod at skabe større velstand, hvorfor sker det modsatte så alt for ofte?

Bogen kan læses som en advarsel, men også som et godt forsvar af ’Good Governance’ og den økonomi, som danner grundlag for den nordiske model, og som den danske offentlige sektor baserer sig på. Nyd den! Og se frem til den allersidste sætning i bogen.

Hartmut Rosa & William E. Scheuerman: ‘High-Speed Society: Social Acceleration, Power, and Modernity’ (2008)

Hvis du er til en mere usædvanlig historie, vil jeg anbefale ‘High-Speed Society: Social Acceleration, Power, and Modernity’ af Hartmut Rosa & William E. Scheuerman. Bogen har høstet international akademisk anerkendelse og er en smule anderledes end andre samfundsanalyser. Bøger om samfund er oftest optaget af hvem (sociale dimensioner af samfundet) og hvad (materielle dimensioner af samfundet), men Hartmut Rosa & William E. Scheuermans bog er optaget af tid (tidsmæssige dimensioner af samfund).

Bogens vigtighed kan ikke understreges nok, når vi tænker på Heideggers berømte værk ’Being and Time’ fra 1927. Rosa og Scheuerman stiller essentielle og vigtige spørgsmål. Hvordan gennemsyrer hastighed næsten alle livets aspekter? Og hvor stor fart kan vi holde til? Bogen er velskrevet og kan derfor læses med stor fart.

Charles Eisenstein: ‘Sacred Economics – Money Gifts and Society in the Age of Transition’ (2012)

Hvis den mere kritiske og provokerende historie er dig, vil jeg anbefale ‘Sacred Economics – Money Gifts and Society in the Age of Transition’ af Charles Eisenstein. Du kan læse bogen gratis online, og derfor er der ingen udgivelsesdato som sådan.

Det er en fantastisk analyse og kritik af nutidens pengeøkonomi. Ensidet, overdrevet og med en sofistikeret retorik. Lige præcis som en kritik skal være for at imponere. Som modsætning til pengeøkonomi, der splitter folk, foreslår Eisenstein en alternativ gave-økonomi baseret på relationer. Budskabet vil provokere og få dig til at tænke i andre kapitalformer end penge.

Sidst opdateret: Alumni // 20/10/2021