Sådan finder du literature reviews

Når man finder et literature review om ens emneområde, har man en guldgrube af referencer til litteratur og forfattere, man kan søge videre på. Og forslag til områder, som endnu ikke er belyst, og som kan være oplagte at skrive opgave om eller forske videre i.

14/03/2024

Det kan være svært at finde gode akademiske artikler og bøger, når man skal i gang med en opgave om et forholdsvis ukendt emne. Så hvordan finder man de gode og vigtige artikler og bøger indenfor et område, man ikke kender i forvejen? Læs mere om hvad literature reviews er, og hvordan de kan være en kæmpe hjælp, når man søger efter litteratur til opgaver.

Literature reviews gennemgår emnet

Et rigtig godt sted at starte, når man skal dykke ned i et nyt emne, er at lede efter et literature review.

I et literature review har en eller flere forskere læst en masse artikler og bøger. Efterfølgende har de skrevet en opsummerende artikel om, hvordan emnet er behandlet i litteraturen. De peger på de mest betydningsfulde forfattere og tekster indenfor emnet og ofte er der også et afsnit om, hvor der mangler forskning indenfor feltet.

Når man finder et literature review om ens emneområde, har man dermed fundet en guldgrube af referencer til litteratur og forfattere, man kan søge videre på. Derudover får man forslag til områder, som endnu ikke er belyst, og som kan være oplagte at skrive opgave om eller forske videre i.

Sådan finder du literature reviews

Flere af de databaser, du finder på CBS Biblioteks hjemmeside, er gode at søge efter literature reviews i.

Vi anbefaler, at du prøver Social Science Citation Index (Web of Science) og Scopus. De fungerer nogenlunde ens, men har forskellige emnemæssige styrker.

Søgningen skal bygges op på samme måde i de to databaser.

 1. Indsæt de emneord, der dækker dit emne. Vælg at søge efter ordene i hele referencen, titlen, abstractet osv. I Web of Science dækker Topic de relevante felter.
   
 2. Tilføj en ekstra søgeboks (Scopus: ”Add search field”) (Web of Science: “Add row”). Det nye felt skal have samme indstilling som det med dine emneord.
   
 3. Copy/paste nedenstående søgning ind i det nye felt.
  Scopus:  (literature OR research) W/2 (analy* OR synth* OR review*)
  Web of Science:  (literature OR research) NEAR/2 (analy* OR synth* OR review*) 

Hvis du vil vide, hvordan ovenstående søgning er konstrueret, så læs på vores detaljerede side på my.cbs.dk om Informationssøgning. Der gennemgår vi, hvordan man organiserer sine søgeord og bruger boolske operatorer (AND, OR, NOT) og Proximity operators (W/ og NEAR/ ) til at gøre sine søgninger mere præcise.

 

Eksempel på søgning i Scopus

Her vises en søgning efter literature reviews om kvindelige iværksættere i databasen Scopus. Første linje indeholder søgeord om emnet. Anden linje indeholder ord, der skal finde den særlige type artikler, som indeholder literature reviews. Klik på billedet og se resultatet af søgningen i Scopus.

 

Eksempel på søgning i Web of Science

Her vises en søgning efter literature reviews om kvindelige iværksættere i databasen Web of Science. Første linje indeholder søgeord om emnet. Anden linje indeholder ord, der skal finde den særlige type artikler, som indeholder literature reviews. Klik på billedet og se resultatet af søgningen i Web of Science.

 

 

Hvis du selv skal lave literature reviews

Hvis du overvejer at lave et literature review selv, eller hvis der stilles krav om en gennemgang af litteraturen i en opgave, du skal lave, så har CBS Bibliotek flere tekster om at lave literature reviews.

Her er et par bøger om at lave literature reviews:

 

Hjælp til søgning

Kom gerne forbi CBS Bibliotek og snak med en bibliotekar, hvis du har brug for hjælp og inspiration til din litteratursøgning.

Du kan også melde dig til et af vores kurser i CBS Biblioteks kursuskalender.

 

Sidst opdateret: CBS Library // 14/03/2024