Find data om virksomheder i Orbis

Brug Orbis, til at finde finansielle nøgletal, ejerforhold, konkurrenter mm. Orbis er en af CBS Biblioteks meget populære databaser. Det er den, fordi du kan lave analyser, udtrække data og sammenligne virksomheder fra hele verden.

20/03/2024

Orbis er rigtig god, når du vil finde finansielle nøgletal, ejerforhold, konkurrenter mm. Den er en af CBS Biblioteks meget populære databaser, fordi du kan lave analyser, udtrække data og sammenligne virksomheder fra hele verden.

Hvad kan man finde i Orbis?

Orbis dækker hele verden og indeholder information om næsten 500.000.000 virksomheder, hvoraf mere end 2.200.000 er danske.

Godt og vel 80.000 af virksomhederne i Orbis er børsnoterede, og det er som regel de virksomheder, man kan finde flest oplysninger om. De små virksomheder, som udgør størstedelen af databasen, er ofte ikke underlagt samme krav for dokumentation. Du kan derfor ikke regne med at finde detaljerede regnskabsoplysninger for alle virksomheder i basen.


Kilde: Orbis

Hvornår skal jeg bruge Orbis?

Der kan være flere forskellige grunde til at bruge Orbis lige fra at lave risikovurderinger til at udtrække adresser til mailinglister. Du kan også lave Pivot analyser (Orbis har lavet nogle skabeloner) eller undersøge hvem der ejer hvem. Og rundt om i verden bliver databasen brugt af både forskere og virksomheder til mange forskellige formål.

Vi hjælper CBS-studerende med

  • at finde oplysninger om en specifik virksomhed f.eks. adresse, bestyrelse, datterselskaber, omsætning, likviditet, markedsværdi eller antal ansatte mm.
  • at finde virksomheder i en bestemt industri.
  • at finde konkurrenter. 


Hvordan gør man?

Det er forholdsvis nemt at finde en specifik virksomhed i Orbis. Du skal blot søge på virksomhedens navn i søgefeltet på startsiden (markeret med gult).

Når man derimod skal finde virksomheder i en specifik industri, bliver det lidt mere avanceret.

Når du kun vil se virksomheder i en bestemt industri eller branche, skal du vælge Industry.

Industry-funktionen lader dig vælge nogle Industry classifications, der beskriver diverse industrier. Kodesystemerne kalder man nomenklaturer.

Det er vedtagne lister, der beskriver alle industrier. Systemerne hedder f.eks. NACE og NAISC, som hhv. er et europæisk og et amerikansk kodesystem. I Orbis kan du benytte de internationale kodesystemer til at finde virksomheder, der er tildelt branchekoder, der matcher, det du vil undersøge.


Kilde: Orbis

Når man f.eks. kigger på Bestseller A/S i Orbis, kan man se alle de koder, virksomheden er beskrevet med f.eks. NACE koden 4642 for Wholesale of clothing and footwear.
Med viden om den kode kan du lave en søgning specifikt på koden og finde andre virksomheder, der også har den kode. På den måde kan du finde konkurrenter til Bestseller eller blot få et overblik over, hvem der opererer i branchen.

Ofte vil sådan en søgning give temmelig mange hits. I dette tilfælde er der mere end 1.170.000 virksomheder med koden 4642!.

Overvej om det er relevant at indsnævre søgningen med nogle andre parametre som f.eks:

  • virksomhedernes geografiske placering, hvis man kun er interesseret i et enkelt marked.
  • begrænse på omsætning
  • antal ansatte og på den måde sortere de meget små virksomheder fra.

Hvad der giver mest mening er noget, du vurderer fra gang til gang. Alle de parametre, du kan vælge, ligger i oversigten på startsiden (ovenfor) og du skal bare tilføje dem til din søgning.


Kilde: Orbis

Kan man analysere og eksportere data?

Når du har fundet det udvalg af virksomheder, du vil arbejde med, kan du bruge Orbis’ analysefunktioner eller eksportere data til Excel. Du vælger selv hvilke oplysninger, du vil eksportere.

Sådan kommer du i gang

Find Orbis på CBS Biblioteks databaseliste (i den alfabetiske liste under O eller i emnekategorien Virksomhedsinformation)
Link til CBS Biblioteks databaser

Som CBS-studerende eller -ansat har du adgang Orbis, uanset hvor du befinder dig. Andre biblioteksbrugere kan benytte Orbis fra computerne på CBS Bibliotek Solbjerg Plads.

Hvor kan jeg få hjælp?

Sidst opdateret: CBS Library // 21/03/2024