CBS afventer landbrugsrapport gøres færdig

DR har gennem en anmodning om aktindsigt fået adgang til mails knyttet til den såkaldte landbrugsrapports tilblivelse og forskeren bag. Mediet rejser på den baggrund en diskussion om rapportens kvalitet. God forskningsskik er afgørende for CBS, siger forskningsdekan Peter Møllgaard. Af hensyn til princippet om forskningsfrihed afventer CBS den endelige rapport.

08/12/2016

landbrugsrapport
Foto: Bjarke MacCarthy

CBS' forskningsdekan Peter Møllgaard:
"CBS ønsker offentlighed omkring sine forskningsaktiviteter – ikke mindst hvem der er med til at finansiere forskningen. Det er normalt som forskningsinstitution at samarbejde med organisationer, fonde og virksomheder om forskning. Samarbejde tilskyndes, da det er med til at øge forskningens samfundsrelevans."

"Den formelle kontrakt mellem CBS og Bæredygtigt Landbrug er en standardkontrakt om betaling af 405.834 kroner til CBS. Kontrakten sikrer armslængde og muligheden for at producere en rapport, som lever op til alle krav om god forskningsskik."
 
"Rapporten er ufærdig og work-in-progress. CBS afventer af hensyn til princippet om forskningsfrihed den endelige rapport og modtagelsen af den, før vi tager stilling til, om rapportens indhold eller måden, den er blevet til på, skal undersøges nærmere. Vi forventer, at den endelige rapport er klar til offentliggørelse omkring årsskiftet, og at forskeren undervejs lytter til relevant kritik fra fagfæller."
 
"Hvis den endelige rapport fortsat møder kritik, er det nærliggende at få rapporten undersøgt af forskningspraksisudvalget. Forskningspraksisudvalget er en gruppe af eksperter, der uafhængigt af CBS’ ledelse kan undersøge rapportens kvalitet og måden, den er blevet til på. Udvalget vil automatisk undersøge rapporten, hvis det modtager en anmeldelse (klage over, red.) af rapporten."
 
"God forskningsskik er afgørende for CBS og vores omdømme. Hvis forskningspraksisudvalget rejser hård kritik af forskning eller en rapport, så kan det få alvorlige konsekvenser."

For flere oplysninger kontakt CBS' presseafdeling eller sekretariatsleder i dekansekretariatet for forskning Nikolaj Burmeister.

Om kontrakten med Bæredygtigt Landbrug
§3.2 præciserer, at forskningen skal finde sted efter principperne for god videnskabelig praksis. De er præciseret i den nationale code of conduct fra November 2014, som CBS støtter fuldt ud og har tiltrådt. §8.1 sikrer generel transparens om bevillinger givet til CBS.

PDF icon Læs samarbejdsaftalen mellem CBS og Bæredygtigt Landbrug

Sidst opdateret: Communications // 17/12/2017