Globalisering og outsourcing

Ny bog af professor Torben Pedersen beskriver dansk erhvervslivs deltagelse i globaliseringen

07/01/2005

Globalisering og outsourcing er ord der flyder som en lind strøm fra nyhedsmedierne. Professor Torben Pedersens bog "Dansk erhvervslivs placering i globaliseringen" dykker dybere end strømmen af anekdoter og tegner et mere sammenhængende billede af, hvordan dansk erhvervsliv er placeret i den globale udvikling.

I de sidste to årtier har dansk erhvervsliv oplevet en kraftig ekspansion i de udenlandske aktiviteter - en eksplosion, der er uden sidestykke i dansk erhvervshistorie. Men som regel sker investeringerne for bedre at kunne sælge til de udenlandske markeder og ikke for at flytte produktionen - og det skader konkurrencen.

"De danske virksomheder er gode til at eksportere, men ikke til at udnytte mulighederne for billig produktion i udlandet, fordi det kun er salgsaktiviteterne, der er blevet internationaliseret. Det er først i de senere år, at de danske virksomheder er begyndt at investere i udflytning af produktion - enten til egne datterselskaber (offshoring) eller eksterne leverandører (offshore outsourcing)", forklarer Torben Pedersen.

"Udviklingen går i retning af, at virksomhedernes værdikæde bliver mere fragmenteret. De mere kreative og videnintensive aktiviteter, som kendetegnes ved høj teknologisk kompleksitet og markeds-heterogenitet, bliver typisk lagt i de udviklede højindkomstlande (fx Danmark), mens de mere simple og rutineprægede aktiviteter flyttes til lavindkomstlande"

Bogen er skrevet for Magtudredningen, som står bag en række forskningsprojekter om globalisering. Læs om dem på

www.ps.au.dk/magtudredningen - hvor rapporterne også kan bestilles.

Sidst opdateret: Communications // 18/04/2005