Arbejdslivets tryllestøv eller håndjern?

Professor Henrik Holt Larsen står bag den hidtil største analyse af dansk HRM

16/11/2005

Human Resource Management (HRM): Licence to work.

Arbejdslivets tryllestøv eller håndjern?

I denne nye bog påvises det, at vi slet ikke udnytter den fulde værdi af de menneskelige ressourcer i danske, private og offentlige virksomheder. Ved at sammenholde international forskning med dansk HRM-praksis påpeger forfatteren, professor Henrik Holt Larsen, CBS en række

paradokser i virksomhedernes HRM-indsats:

 

  • Vi ser HR-strategi som et hjælpeværktøj til den overordnede forretningsstrategi, men i viden- og servicevirksomheder kan de slet ikke adskilles – og bør være ligeværdige.

  • Vi taler om kvalitet som egenskaber ved et produkt, men i moderne virksomheder er kvalitet og konkurrencekraft lig med medarbejdernes kompetence, engagement og fleksibilitet.

  • Hvordan kan man være i tvivl om sammenhængen mellem HRM og organisatorisk succes, når personaleomkostningerne i hver tredje danske virksomhed udgør mere end 75 % af de samlede omkostninger?

  • Vi fascineres af metoder og processer inden for HRM, men glemmer derved, at det afgørende er, hvad

    der kommer ud af HRM, dvs. hvordan det bidrager til organisatorisk succes.

  • Vi fokuserer på HR-afdelingens rolle og virke, men lakmusprøven på professionel HRM er ofte de enkelte chefers evne og lyst til at udøve personaleledelse.

  • Vi hungrer efter universelle svar på HRM, men vil ikke erkende, at samspillet mellem person, job, leder og organisation er situationsbestemt.

  • Vi prøver at måle effekten af HRM, men overser, at dét der tæller, ikke altid kan tælles, og at dét, der kan tælles, ikke altid tæller.

  • Vi vender især blikket mod de

    store virksomheders HRM-indsats og glemmer dermed, at  99 % af alle danske virksomheder har under 100 medarbejdere.

Bogen er den hidtil største analyse af dansk HRM. Den giver overblik over fagområdet ved at præsentere 24 aktuelle temaer inden for HRM. Den lægger op til debat ved at påpege de udfordringer og dilemmaer, som HRM møder i et moderne samfund. Den giver talrige eksempler fra praksis, men relaterer hele tiden disse til aktuel teori inden for HRM. Den går i dybden og beskriver nuancerne, men fastholder alligevel hovedlinjerne og er skrevet i et letflydende sprog, så læseren bevarer overblikket.

 

HRM – når virksomheder skal kunne tanke i luften

Det unikke i HRM er synergien mellem det enkelte menneske og dettes organisatoriske rammevilkår. Netop fordi samspillet mellem person og virksomhed er kernen i HRM-begrebet, sammenvæver bogen konstant de to niveauer. Dermed er den grænseoverskridende i forhold til traditionelle HRM- og organisationsbøger, som typisk glemmer den ene part. Netop fordi bogen formår at fastholde synergien mellem individuel og organisatorisk udvikling, dokumenterer den, at menneskelige ressourcer har strategisk betydning og bærer virksomhedens konkurrenceevne.  

Henrik Holt Larsen er professor, dr.merc. ved Institut for Organisation og Arbejdssociologi, CBS. Han har forfattet eller bidraget til ca. 40 bøger inden for HRM, men dette er hans hidtil største publikation om fagområdet.


Human Resource Management: Licence to work.



Arbejdslivets tryllestøv eller håndjern?

Forlaget Valmuen

ISBN 87-88741-17-6

480 sider. Kr. 495 inkl. moms

Sidst opdateret: Communications // 16/11/2005