Invitation til pressemøde

Lancering af FN’s World Investment Report 2006 i Danmark

09/10/2006

Lancering af FN’s World Investment Report 2006 i Danmark


Tid

: Mandag den 16/10 2006 kl. 13.00-14.00

Sted: Nokia Audiotoriet, Kilevej 14, CBS, 2000 Frederiksberg

Hvert år i oktober tager FN’s Handelsorganisation UNCTAD i

World Investment Report pulsen på multinationale selskabers globale investeringer. I år står CBS for lanceringen af rapporten i Danmark.

Rapportens hovedtemaer:

  • De globale investeringer vokser kraftigt igen

Efter en tilbagegang i begyndelsen af årtusindet, vokser de globale investeringer nu kraftigt igen. Denne udvikling er i vidt omfang drevet af en bølge af fusioner og opkøb. I Danmark kender vi de meget store opkøb foretaget af udenlandske kapital-fonde.

World Investment Report 2006 diskuterer baggrunden for udviklingen i de globale investeringer.

  • Ulande modtager voksende andel af de globale investeringer

World Investment Report 2006 understreger udviklingsperspektivet, herunder hvordan investeringer kan bidrage til økonomisk og social udvikling. I den forbindelse konstateres det, at ulandene i de senere år har modtaget en voksende andel af de globale investeringer. Også danske virksomheder er i stigende grad til stede i udviklingslandene. Hvorfor?

  • Hvordan fordeler investeringerne sig i ulandene?

Rapporten understreger at investeringerne i ulande er højst ulige fordelt. Hvem dominerer og hvordan med Afrika?

  • Ulandene er investerer i stigende grad i ilande. Hvorfor? Og hvilken betydning har det?

Dette års hovedtema er de hastigt voksende

udgående investeringer

fra ulande. Disse investeringer drives af store konglomorater indenfor fremstilling (f.eks. elektronik-investeringer fra Kina og bil-industri-investeringer fra Korea), indenfor services (f.eks. it-investeringer fra Indien), og i forbindelse med naturresource-udvinding (f.eks. olie-investeringer fra Kina). Disse virksomheder investerer i stigende grad i Europa og USA. Fra Danmark kender vi således Suzlons investeringer i vindmølleindustrien og Tata’s investeringer inden for it-industrien. Rapporten diskuterer, hvad der motiverer disse investeringer, og hvad de betyder for ilandene såvel som ulandene.

Generelt beskriver

World Investment Report 2006, hvordan multinationale selskaber spiller en helt central rolle i organiseringen af verdensøkonomien. 77.000 moderselskaber investerede i 2005 916 milliarder US$ i udlandet. Deres 770.000 datterselskaber genererede 4.5 billioner US$ i omsætning, havde 62 millioner ansatte, og eksporterede for 4 billioner US$. Ydermere står disse selskaber for 2/3 af verdenshandlen.

Det er de tre forskere: lektor Michael Wendelboe Hansen, professor Bent Petersen og professor Torben Pedersen fra de to CBS-centre,

Center for Business and Development Studies og

Center for Strategic Management and Globalization, der fremlægger rapportens hovedkonklusioner og diskuterer implikationerne for Danmark.

 

Der er presseembargo på rapporten indtil 16/10 kl. 13. Den vil være at finde i lokalet til pressemødet, hvor det vil være muligt at stille uddybende spørgsmål til de tre forskere.

Ønskes individuelle interviews skal du rette henvendelse til Pressechef Birgitte Oppermann på

bo.info@cbs.dk, 2751.

Tid og sted: Mandag den 16/10 klokken 13.00-14.00 i Ks43 (Nokia Auditoriet), Kilen, Kilevej 14, 2000 Frederiksberg.

 

 

Sidst opdateret: Communications // 10/10/2006