Donation styrker forskning i ledelse af erhvervsfonde

Novo Nordisk Fonden giver 10 mio. kroner til CBS til et professorat i erhvervsdrivende fonde. Donationen er med til at sikre et vigtigt forskningsområde for Danmark, siger forskningsdekan Søren Hvidkjær.

06/02/2018

funding
Shutterstock

Erhvervsfonde har en central rolle i det danske samfund. De fondsejede virksomheder såsom Carlsberg, Danfoss og Novo Nordisk tegner sig for over halvdelen af værdien på Københavns Fondsbørs. Det er unikt for Danmark, at fondsejede virksomheder har så stor nationaløkonomiske betydning. Det er derfor vigtigt at sikre kvalificeret forskning og uddannelse inden for dette område og donationen er i den sammenhæng afgørende, siger forskningsdekan Søren Hvidkjær fra CBS.

”Det er en vigtig donation fra Novo Nordisk Fonden, som er med til at skabe en solid viden om ledelse af erhvervsfonde og langsigtet ejerskab af virksomheder. Bevillingen vil bidrage til at fastholde og styrke CBS' ledende forskningsposition på området, og det er vi særdeles taknemmelige for," siger forskningsdekan Søren Hvidkjær.

Novo Nordisk Fonden bidrager med 10 millioner kroner, og CBS supplerer med 5 millioner kroner til et samlet budget for professoratet på 15 millioner kroner fordelt over de kommende 5 år.  Ambitionerne med bevillingen er ifølge Novo Nordisk Fonden at gøre det muligt at forske og undervise i erhvervsfondsledelse på højeste internationale niveau og med formidlingsaktiviteter bidrage til at øge offentlighedens viden om fondsmodellen – i både Danmark og udlandet.

Nogle af de områder, der skal forskes i, er: Udfordringer og muligheder tilknyttet erhvervsfondenes ledelse, aktivt ejerskab, kontinuitet versus fornyelse i bestyrelsen og direktion og balance mellem erhvervsvirksomhed og velgørenhed.

Professoratet placeres på CBS’ Center for Corporate Governance, hvor erhvervsfonde er et centralt forskningsområde.

"Vi har igennem mere end 10 år opbygget viden om erhvervsfonde og donationen vil sikre, at dette kan blive yderligere udbygget i de kommende år. Professoratet vil hjælpe med at rekruttere og udvikle den næste generation af forskere, samt bidrage til at opbygge et bæredygtigt forskningsmiljø på CBS," siger centerchef Lars Christian Ohnemus.

CBS går nu i gang med at rekruttere en professor til stillingen og forventer at have den besat til sommer 2018.

Yderligere information
Lars Christian Ohnemus, Center for Corporate Governance, CBS, tlf. 5124 1875, lco.int@cbs.dk

Christian Mostrup Scheel, presseansvarlig, Novo Nordisk Fonden, tlf.: 3067 4805, cims@novo.dk.
 

Læs Altingets omtale af nyheden her

Sidst opdateret: Communications // 02/09/2020