Public-Private Platform sætter OPP-samarbejde til debat

Bør Danmark indføre en lov for såkaldte OPP-samarbejder, og hvordan skal den i så fald se ud? Og hvordan ledes sådanne samarbejder egentlig bedst? Det er de spørgsmål, der bliver diskuteret på en konference afholdt af CBS Public-Private Platform 29.-30. september.

26/09/2014

Betingelserne for partnerskaber mellem offentlige og private aktører i såkaldte OPP-samarbejder kan forbedres i Danmark, mener to CBS-forskere. Derfor afholder CBS Public-Private Platform en konference over to dage, der retter fokus mod muligheden for lovgivning for OPP-samarbejder, og hvordan sådanne partnerskaber ledes bedst.

OPP-partnerskab er et samarbejde om bygningsprojekter mellem offentlige og private organisationer, hvor aktørerne deler resurser og risici samt mulige gevinster. Professor ved juridisk institut Christina Tvarnø og professor Carsten Greve, Academic Director for Public-Private Platformen forsker i skabelsen af bedre rammer for OPP-projekter.

Samarbejdsformen leder ifølge deres forskning til mere effektive byggeprojekter samt vækst og forbedret konkurrenceevne i de lande, hvor OPP er fremherskerskende. Når forskerne har analyseret lande med mange OPP-projekter er det tydeligt, at det er lande, hvor der er klare regler for OPP-samarbejder – blandt andet via lovgivning.

Kan OPP betale sig?
Derfor vil det på konferencens første dag blive diskuteret, om Danmark har brug for at lave lovgivning for OPP-samarbejder, og Christina D. Tvarnø vil holde oplæg om muligheden for en ny OPP-lov. Dagen kommer også til at indeholde oplæg fra offentlige og private aktører om totaløkonomi og lange kontrakter samt bedre investeringsmuligheder. Til sidst stilles 1000-kronersspørgsmålet ved en paneldebat: Kan OPP betale sig?

I Danmark har der ikke været mange OPP-samarbejder sammenlignet med andre lande. I slutningen af august blev første spadestik taget til det første offentligt-private hospitalsbyggeri, som er byggeriet af et psykiatrisk hospital i Vejle. PensionDanmark, PKA og Sampension investerer i projektet og samarbejder med Region Syddanmark.

På konferencens anden dag bliver det diskuteret, hvordan OPP-projekter styres og har optimale økonomiske rammebetingelser. Oplægsholderne er igen en blanding af private og offentlige aktører samt forskere, der vil fremlægge gode eksempler på, hvordan partnerskaberne drives på en succesfuld måde.

Dagen afsluttes med en opsamling fra professor Carsten Greve og reception med netværksmuligheder.

Berlingske Business har mandag skrevet en artikel om, at Carsten Greve og Christina D. Tvarnø mener, at Danmark går glip af vækst uden en lov for OPP. I artiklen bakker Dansk Erhverv op om forslaget om en OPP-lov, fordi samarbejdsformen på nuværende tidspunkt er kompleks med mange forskellige regelsæt og hensyn. Dansk Industri ønsker også flere danske OPP-samarbejder og er enige i, at det kan være juridisk kompliceret at lave store OPP-kontrakter. Men organisationen er ikke sikker på, at ny lovgivning nødvendigvis er løsningen.

For yderligere information kontakt videnskabelig assistent Julie Munk

Artiklen kan læses i mandagens Berlingske Tidende eller på Berlingske Business' webportal

Konferencen foregår mandag d. 29. september og tirsdag d. 30. september, og det er gratis at tilmelde sig.
Læs mere om og tilmeld dig til konferencen
Læs mere om CBS’ Public-Private platform

Sidst opdateret: Communications // 17/12/2017