Koncernchef Carsten Bjerg fra Grundfos tiltrådt som adjungeret professor

”You are only a leader - if you are being followed” var temaet for Grundfos’ koncernchef Carsten Bjerg’ tiltrædelsesforelæsning på CBS. Opskriften lød, vær ærlig og skab tillid.

11/04/2013

Carsten Bjerg var klar i mælet til sin tiltrædelsesforelæsning som adjungeret professor. Her afslørede han filosofien bag den succesfulde ledelse, som har været med til at skabe den verdensomspændende virksomhed, Grundfos er blevet til:

- Medarbejderne følger dig med fødderne. ”You are only a leader - if you are being followed”. Ledelse handler om at skabe fælles retning, sagde Carsten Bjerg efter rektor Per Holten-Andersens introduktion til, hvor rektor pointerede, at adjungerede professorer er en mulighed for at skabe ”befrugtning mellem erhvervslivet og CBS’ forskning og uddannelser”.

1700 ledere skaber resultater ikke enkeltpersoner
Herefter fulgte den timelange tiltrædelsesforelæsning med fokus på, hvordan man får alle til at følge efter lederen - når der i praksis er 1.700 mellemledere som i Grundfos.

- Verden er blevet større og mere kompliceret, og øvelsen i at skabe fælles retning er blevet sværere. Vi er en stor virksomhed med afdelinger mange steder. Det betyder i praksis, at der er 1.700 ledere. Sagen er, at der også er behov for personligt lederskab. Det betyder ikke, at man skal sidde ansigt til ansigt hele tiden, men det betyder, man ikke kan kommunikere udelukkende via teknologi, og det betyder, at man må have forståelse for, at resultater ikke skabes af enkeltpersoner, men af teams, forklarede Carsten Bjerg.

I korte træk var rådet til mellemlederne, at de skal bruge dem selv og være ærlige, for det skaber tillid, og der er brug for tillid, ellers bliver de ikke ”fulgt”. Og medarbejderne vælger selv, om de vil følge lederen. Det er ikke noget som et ansættelsesbevis i sig selv cementerer.

Mere end pumper i dag
Da Carsten Bjerg begyndte at arbejde for Grundfos, fik han at vide, at virksomheden kun skulle lave pumper, men det ændrer sig i disse år.

- Vi laver i dag andet end pumper. Vi er også trendsættere i vandteknologi. Vi vil være med til at gøre noget ved et kæmpestort problem – nogle steder er der for meget vand, andre steder er der for lidt vand. Det kan pumper og vandteknologi lave om på, fortalte Carsten Bjerg.

Grundfos er fondsejet, og det, forklarede Carsten Bjerg, betyder, at ”penge ikke er målet, men midlet” – at man geninvesterer overskuddet. Lige nu går forretningsudviklingen ud på at få Grundfos i en endnu mere innovativ og bæredygtig retning, for det er ”god forretning i at redde verden”.

Fede jobs har mulighed for forbedring
Tiltrædelsesforelæsningen blev sluttet af med personlige perspektiver på, hvorfor Carsten Bjerg trives i Grundfos:

- Det bedste job, som jeg kan forestille mig, må være at arbejde i en organisation, der leverer gode resultater, men hvor der også er mulighed for forbedring. Jeg sidder i en organisation, der klarer sig pænt, men vi kan gøre det bedre, og det arbejder vi på, sagde han.

Sidst opdateret: Communications // 25/01/2024