CBS får et grundforskningscenter i Big Data in Finance

Danmarks Grundforskningsfond åbner sammen med Institut for Finansiering på CBS et forskningscenter for Big Data-analyse af finansverdenen. Ambitionen er, at centret med brug af nye metoder og store datamængder, bliver et førende videnscenter i verden.

07/06/2022

Stock Market
Foto: Shutterstock

Fundamentalt nye indsigter i finansverdenen. Intet mindre er forventningen med et nyt forskningscenter på Copenhagen Business School (CBS), Center for Big Data in Finance. Centret er et af de få i Danmark, som er blevet omhyggelig udvalgt blandt ansøgere fra alle forskningsfelter, og dermed har udsigt til direkte støtte fra Danmarks Grundforskningsfond. I spidsen står professor Lasse Heje Pedersen, der er en af de mest citerede forskere i verden indenfor finansiering og økonomi.

- Forskningscentret kommer til at generere nyttige værktøjer, som vil give en ny forståelse af finansverdenen baseret på kombinationen af kæmpe datasæt, en revolution i datavidenskab og computerkraft, og ny økonomisk teori, siger professor og kommende leder af centret for Big Data in Finance, Lasse Heje Pedersen, og fortsætter:

- Centret giver en unik mulighed for synergi mellem førende forskere inden for finansielle markeder, eksperter i de husholdninger og finansielle institutioner, som agerer i markederne, og eksperter i at analysere de unikke datasæt, som centeret får adgang til. Vi kommer til at analysere både i bredden med data fra globale markeder på tværs af alle aktivklasser og i dybden med unikke danske registerdatasæt, data fra finansielle myndigheder og fra udvalgte finansielle institutioner. Jeg er spændt og glæder mig til at komme i gang, siger Lasse Heje Pedersen.

Lasse Heje Pedersen
Foto: Poul Christensen

Uden sidestykke i Danmark
Centret kommer til at bestå af 11 seniorforskere, seks mænd og fem kvinder, samt ph.d.- studerende, og placeres på Institut for Finansiering på CBS. Det fortæller forskningsdekan Søren Hvidkjær. Instituttet huser i forvejen det første grundforskningscenter på CBS, Center for Finansielle Friktioner (FRIC), som blev oprettet i 2012 og udløber i år.

- Vi er meget stolte over, at Danmarks Grundforskningsfond er gået i kontraktforhandling om at finansiere et nyt grundforskningscenter på CBS. Jeg er overbevist om, at centret kommer til at producere transformativ forskning til nytte for både det private erhvervsliv og offentlige myndigheder, siger Søren Hvidkjær og tilføjer:

- Med Lasse Heje Pedersen har centret fået en forsker ved roret, der er uden sidestykke i Danmark indenfor finansiel økonomi. Han har modtaget stor international hæder for sin forskning. Og så går Lasse meget op i at udvikle forskertalenter. Han har vejledt ph.d.er, der nu gør karriere ved de absolut bedste amerikanske og europæiske universiteter. Bevillingen gør det muligt at styrke talentudviklingen og er dermed med til at sikre den næste generation af stærke forskere i finansiel økonomi, siger forskningsdekan Søren Hvidkjær.

Internationale fyrtårne
Centret har udsigt til 59,4 millioner kroner i støtte fra Danmarks Grundforskningsfond. Det er den hidtil største enkeltstående ekstern forskningsbevilling, CBS har modtaget. Centret er nu udvalgt sammen med 10 andre projekter i Danmark til kontraktforhandlinger om etableringen af et grundforskningscenter eller Center of Excellence, som det også kaldes. Det siger formand for Danmarks Grundforskningsfonds bestyrelse, Jens Kehlet Nørskov.

- Vi tror på, at de 11 nye grundforskningscentre vil blive internationale fyrtårne i dansk forskning, at de vil være dagsordensættende og skabe banebrydende resultater på deres felt, udtaler professor Jens Kehlet Nørskov.

Planen er at centret åbner inden udgangen af året og bevillingen dækker i første omgang aktiviteterne i seks år.

 

Kort CV for Lasse Heje Pedersen
1997 cand.scient.oecon. fra Københavns Universitet
2001 ph.d. fra Stanford University, Graduate School of Business
2001-2014 New York University, Stern School of Business, forskerkarriere fra adjunkt til professor og i dag gæsteprofessor
2011- i dag Copenhagen Business School, professor ved Institut for Finansiering og FRIC
2022 Leder af grundforskningscentret Big Data in Finance

Læs mere om Lasse Heje Pedersen her.


For flere oplysninger kontakt:
Lasse Heje Pedersen, e-mail: lhp.fi@cbs.dk, telefon: +45 3815 3902
Jens Kehlet Nørskov, via kommunikationsansvarlig Lotte Ladegaard Zeuthen, e-mail: llz@dg.dk, telefon: +45 3318 1959
Søren Hvidkjær, e-mail: sh.dir@cbs.dk


Læs pressemeddelelse fra Danmarks Grundforskningsfond om bevillingerne her.

Sidst opdateret: Sekretariat for Ledelse og Kommunikation // 11/07/2023