Værdibaserede investeringer betaler sig

Aktiemarkedet er uforudsigeligt på den korte bane. Det er styret af humørsvingninger og prisfastsætter af den grund indimellem forkert. Derfor er værdibaserede investeringer i oversete virksomheder vejen frem, viser professor Ole Risagers forskning, som gav ham spalteplads i Financial Times fornyelig.

07/11/2013

Af Matilde Hørmand-Pallesen

Aktiemarkedet er styret af humørsvingninger og uforudsigelige psykologiske mekanismer. Det er udgangspunktet for professor ved CBS Ole Risagers bog, Value Investing in World Equity Markets, hvor han har fulgt det globale aktiemarked gennem mange årtier, og har analyseret to banebrydende investorers successer; Keynes og Buffett.

- Når aktiemarkedet indimellem er styret af irrationelle kræfter, prisfastætter det virksomhederne forkert. Investorer skal derfor gå efter de værdibaserede investeringer ved at søge efter virksomheder, som markedet har overset og prisfastsat for lavt. Min forskning viser, at de værdibaserede investeringer på den lange bane giver højere afkast end andre former for investeringer, siger økonomiprofessoren.

Forskningen gav fornyelig Ole Risager en plads i Financial Times, som bragte professorens debatindlæg ”Mood swings are a better model than efficient markets”.

Hypede high-tech-firmaer
High-tech branchen er særligt udsat for humørsvingningerne. Ole Risager fremhæver ’IT-boblen’, der sprang i 2000. I løbet af kun ni måneder faldt de samme IT-aktier med 75 pct. i værdi.

- Der var hype omkring it- og internetaktier, og det betød, at priserne blev absurd høje. At aktierne kunne falde så hurtigt i værdi fortæller, at der har været noget galt i prisfastsættelsen. Det sker ofte at markedet er drevet af psykologi og ureflekterede bevægelser i flokke, siger han.

Vælg sikre aktier frem for varm luft
De karakteristika, der kendetegner en værdibaseret investering, er ifølge økonomiprofessoren en solid virksomhed, som er prissat for lavt på markedet, som har en stabil økonomi, en god ledelse og et godt brand.

Men lige nu er de færreste aktier undervurderede, ifølge Ole Risager. Sidste gang, der var tale om en generelt alt for lav prissætning, var lige efter finanskrisen, hvor en række investorer solgte aktier til kurser langt under deres værdi, for eksempel bankaktier. I sådanne øjeblikke har value investorer gyldne tider, fremhæver professoren.

- Som markedet ser ud nu, virker prisningen fair. Men lige så snart en branche bliver undervurderet igen, skal man ikke nødvendigvis tro, at prisningen er korrekt, men man skal i stedet gå imod strømmen og investere kraftigt, lyder opfordringen fra økonomiprofessoren.

For yderligere informationer kontakt professor Ole Risager mail: or.int@cbs.dk, tel: 3815 25 34 eller presseteamet.
 

Sidst opdateret: Communications // 26/09/2023