System i produktudviklingen?

CBS-forskere undersøger virksomhed i praksis

03/07/2006

CBS-forskere undersøger virksomhed i praksis

Hvordan fungerer de store virksomheders produktudvikling? Er den lige så rationel og gennemtænkt, som virksomhedernes modeller og systemer lægge op til på papiret? Ny case-baseret undersøgelse viser, at der bag beslutninger om produktudvikling ikke altid ligger en rationel og systematisk tilgang. Professor John K. Christiansen og adjunkt Claus Varnes, har som de første været med som observatører ved beslutningsbordet i en stor virksomhed. De afslører, at de ellers meget faste ”Gate-systemer”, som de fleste store virksomheder styrer deres produktudvikling ud fra ikke altid fungerer i praksis. Magtspil, politik og følelser spiller i høj grad ind, når ledelsen undervejs skal tages stilling til, om et projekt skal føres videre.

”Ofte er der ikke tilstrækkelig viden om projekterne, men analyserne viser også, at selv når der er viden til stede, så anvendes den ikke eller den bruges ikke konsekvent. Der er således ikke tale om det, der i teorien kaldes rene rationelle beslutninger, når der tages stilling til produktudvikling. Vores undersøgelse viser, at Gate-systemerne ikke sikrer en rationel proces, og at de derfor fungerer anderledes, end det har været formodet, siden systemerne blev lanceret i 1980’erne og 90’erne” udtaler John K. Christiansen.

Claus Varnes supplerer, og fremhæver at ledelsen i den internationale virksomhed, selv har været glade for analyserne og at de efterfølgende har bedt CBS om at gennemføre en benchmarking analyse af virksomhedens ledelsessystem og en opfølgning på den første undersøgelse.

John K. Christiansen og Claus Varnes undersøgelse er senest publiceret med titlen ”The Ignorance of Information at Gate Meetings", og har netop vundet en pris ved 13th international Product Development Management Conference i Milano. Produktudvikling er et stort forskningsområde på CBS, bl.a. på ”Institut for Produktion og Erhvervsøkonomi”, hvor prisvinderne er tilknyttet.

International Product Development Management Conference er den førende internationale konference inden for produktudvikling. Dekan og professor Christer Karlsson var med til at starte den tilbagevendende konference, der netop er afholdt for 13. gang. Både Christer Karlsson og John K. Christiansen har været med til at tilrettelægge programmet ved Milano-konferencen og flere af de tidligere konferencer. 200 forskere fra hele verden deltager i konferencerne, der hele tiden udvides med nye deltagerlande. Når konferencen næste år løber af stabelen i Portugal er målet, at den samtidig skal sætte fokus på innovation og produktudvikling i Portugal.

Sidst opdateret: Communications // 03/07/2006