Selvledelse: Et tilbud du ikke kan sige nej til

- Nyt forskningsprogram om ledelse af selvledelse

03/04/2009

Nyt forskningsprogram om ledelse af selvledelse

Hvornår leder man for meget - eller for lidt? Og hvordan leder man medarbejdere, som egentlig er bedre til at lede sig selv? Det vil et nyt forskningsprogram med professor ved Institut for Ledelse, Politik og Filosofi Sverre Raffnsøe i spidsen forsøge at besvare.

-Alle er efterhånden overbevist om, at nøglen til ny viden, innovation og kreativitet er den frihed, der er, når man selv skaber. Dvs. når medarbejderen ikke længere er bundet af at blive ledet, men snarere leder sig selv. Derfor kan det være gunstigt for virksomheden at arbejde med selvledelse, men også medarbejderen vil opleve motivation, når han har større selvstændighed, forklarer Sverre Raffnsøe.

Udfoldelse og frihed vs. forbandelse og underkastelse

Omvendt er frihed ikke altid kun udfoldelsesmuligheder og selvbestemmelse, det kan samtidigt være en forbandelse og en belastning. Virksomheden opstiller ikke et valg om, at medarbejderen kan lede sig selv, men fordrer, at de gør det. Selvledelse bliver dermed snarere et krav end et tilbud.

-Den velsignede frihed kan blive en forbandelse for medarbejderne, når den tildeler medarbejderen det centrale ansvar på arbejdspladsen og skaber et enormt pres. Det bliver derved en belastning konstant at skulle udfordre og overgå sig selv, siger Sverre Raffnsøe.

Brænde uden at brænde op

Selvledelse stiller opgaven at finde den perfekte balance mellem arbejdslivet og privatlivet. Samtidig drejer det sig om at sørge for, at medarbejderne er motiverede og engagerede uden at være arbejdsnarkomaner.

-Ledelsen skal mægtiggøre medarbejderen, så deres selvledelse bliver mulig, og der bliver derved sat helt nye krav til ledelsesopgaver. Ledelsen skal hjælpe medarbejderen til at brænde for arbejdet uden at brænde op. Man kan sige, at selvledelse er løsningen på nogle presserende problemer men den rejser samtidigt helt nye, siger Sverre Raffnsøe.

Sidst opdateret: Communications // 03/04/2009