I en kælder sort som kul

Samfunds- videnskabeligt projekt sprænger de traditionelle rammer for forskningsformidling

04/03/2005

Samfundsvidenskabeligt projekt sprænger de traditionelle rammer for forskningsformidling

Med penge fra Det samfundsvidenskabelige forskningsråd i ryggen er en rumlig installation netop i disse dage ved at tage form i en kælder på Blågårdsgade på Nørrebro. Installationen er en del af et forskningsprojekt om de sociale og kulturelle sider af stamcelleforskningen i Danmark, og målet er at sprænge rammerne for den traditionelle forskningsformidling. At bevæge sig væk fra den sproglige, tekstbaserede formidling af facts og viden, der primært altid rammer de samme målgrupper – til at eksperimentere med en rumlig og sanselig forskningsformidling. Sammen med designer Birte Dalsgård står CBS’

Maja Horst
i spidsen for projektet.

Væk fra ordet over mod kroppen

”Formålet er at oversætte en tekstligt formuleret viden til mere sanselige udtryksformer, hvor kroppen, tankerne og følelserne er i centrum. Stamcelleforskning er et forskningsområde, der berører mange mennesker, fordi det har så mange etiske problemstillinger i sig. Men princippet bag installationen kan også bruges i anden samfundsvidenskabelig forskning”, siger Maja Horst, adjunkt og ph.d. på CBS.

Konkret er ”formidlingsinstallationen” bygget op som en stor tredimensional spilleplade med en række forskellige rum. Rummene er bygget på forskellige måder alt efter hvilket emne, der skal tænkes over, og hedder fx ”Regelmaskinen”, ”Forventningsrummet”, ”Penge-tanken”, og ”Tidens gang”.

Mere innovation i forskningsformidlingen, tak!

”Deltagerne bruger kroppen til at forstå forskningen med. I hvert rum indgår en række forskellige elementer, der lægger op til interaktion og deltagelse. Kroppen fungerer som ’pejler’ – og det er med den, at man gør sit valg, udfører sin handling – eller sagt lidt filosofisk ’ handler sit valg’. Det bliver meget spændende at se. På de mange reaktioner vi allerede har fået kan vi se, at der er et frugtbart grundlag for at kunne arbejde endnu mere innovativt med forskningsformidling i fremtiden”, slutter Maja Horst.

Invitation

Åbningen af installationen finder sted fredag den 11. marts 2005 kl. 15 i kælderen under Institut for Ledelse, Politik og Filosofi, Blågardsgade 23 B, 2200 Kbh. N. Installationen kan ses indtil 16. marts efter aftale med Maja Horst.

Sidst opdateret: Communications // 04/03/2005