Gør forskellighed blandt medarbejderne til en fordel

- mangfoldighedsledelse

01/11/2007

Mangfoldighedsledelse

Regeringens jobplan om at skaffe hænder fra udlandet til at udfylde hullerne på det danske arbejdsmarked, skal først og fremmest sikre arbejdskraft, men ifølge adjunkt Sine Nørholm Just er det positivt at hente udenlandsk arbejdskraft til landet af flere grunde.

- Du får selvfølgelig dækket behovet for arbejdskraft her og nu, men det er vigtigt at være opmærksom på, at mangfoldighed blandt medarbejderne har en værdi i sig selv og kan være med til at styrke kreativiteten og innovationen, siger Sine Nørholm Just.

Hun beskæftiger sig med mangfoldighedsledelse, der handler om at finde ud af, hvordan man kan gøre øget forskellighed blandt medarbejderne til en fordel.

Droppede den rene straffeattest

Når virksomheder ansætter en medarbejder, skal vedkommende selvfølgelig opfylde de faglige kompetencer, men derudover skal man være opmærksom på, hvilke andre kompetencer, man ellers kan få med.

Ifølge Sine Nørholm Just er det især større virksomheder, der har en aktiv mangfoldighedspolitik. Eksempelvis har forsikringsselskabet Tryg oplevet, at forsikringskonsulenter med anden etnisk baggrund end dansk kan give adgang til nye markeder.

På samme måde har TDC oplevet, at de kan få de masteoperatører, de har brug for, hvis de slækker på deres krav om, at medarbejdere skal have en ren straffeattest. Det løser TDC’s problem men giver samtidig en særlig gruppe en ekstra chance for at blive integreret på arbejdsmarkedet.

De socialt ansvarlige virksomheder

De fleste virksomheder arbejder endnu kun med mangfoldighed i forbindelse med rekruttering, men Sine Nørholm Just forudser, at flere virksomheder i fremtiden vil inddrage mangfoldigheden i arbejdet med at fastholde og udvikle medarbejderne, eksempelvis i forbindelse med mentorordninger og erfagrupper.

Ifølge Sine Nørholm Just rummer mangfoldighedsledelse flere aspekter.

- Mangfoldighedsledelse rummer et element af social ansvarlighed, for ind imellem kan det være nødvendigt at iværksætte særlige initiativer for at få folk på arbejdsmarkedet. Det løser altså virksomhedernes krav om arbejdskraft og tilfører dem nye kompetencer, men samtidig kan det hjælpe med at integrere forskellige grupper, der ellers ville stå i udkanten af arbejdsmarkedet, siger Sine Nørholm Just.

Hvordan praktiseres mangfoldighedsledelse?

CBS og DEA, Danmarks Erhvervsforsknings Akademi, samler den 13. november en række af de danske forskere og praktikere, der har størst erfaring med mangfoldighedsledelse, til en konference.

Sidst opdateret: Communications // 05/11/2007