Coaching – glatførekursus i ledelse

- Professor Henrik Holt Larsen skriver fra årsmødet i Academy of Management

13/08/2008

Af professor Henrik Holt Larsen

Coaching er blevet så udbredt, at det opleves som lige så nemt som at sluge en daglig vitaminpille.

Realiteten er dog, at metoden kun giver de lovpriste resultater, hvis man forstår at manøvrere på den glatbane, som moderne ledelse er.

Dette blev fremhævet af to amerikanske eksperter i coaching, John Bennett fra Queens University og Mary Bush fra The Foundation of Coaching.

Coachen skal tale 20 procent af tiden

Det er ikke coachen, men den person der coaches, der skal sætte dagsordenen – og tale den største del af tiden. Problemet er, at mange coaches er ledere, og de er både vant til, gode til og føler sig mest trygge ved at tale meget. Det er helt forkert i coaching; idealet er faktisk, at coachen kun taler 20 procent af tiden under en coaching session.

En anden faldgrube er at se coaching som problemløsning, frem for at kunne stille de rigtige spørgsmål. Mange ledere er vant til at blive brugt som problemknuser, så derfor er det svært for dem at skulle lytte – og gemme alle deres gode løsningsforslag i baglommen.

Som det er blevet udtrykt: ”Klogskab er at kunne give de rigtige svar. Visdom er at kunne stille de rigtige spørgsmål”. Mange ledere oplever imidlertid, at de ikke rigtigt ved, hvad de skal spørge om.

Hertil havde Bennett og Bush to gode svar: ”Det er nok, fordi du ikke har lyttet godt nok, at du ikke ved, hvad du skal spørge om. Og: Man kan vende det om og spørge den person, der coaches: ”Hvilket spørgsmål ville det være godt at stille dig nu?”.”

”Hvorfor” er det forbudte ord

Og så slog Bennett og Bush fast med syvtommersøm, at det er forbudt at bruge ordet hvorfor, når man coacher. Det skyldes, at spørgsmål af typen: ”Hvorfor gjorde du ….?” typisk kalder forsvarsmekanismer frem, og så er der blokeret for konstruktiv coaching.

Det sku’ vær’ så nemt, men så er det faktisk svært…

Læs mere i Berlingske Tidende

I dag og den følgende onsdag kan på Berlingske Tidende få et indblik i, hvad der skete på årets konference, når professor Henrik Holt Larsen skriver hjem til avisen.

Academy of Management er verdens førende organisation inden for ledelse og organisation. Den har mere end 18.000 medlemmer fra 102 forskellige lande. Dette års årsmøde har temaet ”The questions we ask” og sætter fokus på alt det, som forskerne ikke ved om ledelse og organisation. Mere end 7.000 medlemmer fra 83 lande deltager i årets konference.

Sidst opdateret: Communications // 14/08/2008