6 mio. m² statslige arealer rengøres med spand og vand

- Ny undersøgelse viser, at rengøringsrobotter kan spare 1.000 stillinger i staten

24/04/2009

Ny undersøgelse: Rengøringsrobotter kan spare 1.000 stillinger i staten

En dugfrisk undersøgelse fra CBS viser, at staten bruger millioner på rengøring. Mens kommunerne har haft en række pilotforsøg og taget robotteknologien til sig, har de mange statslige styrelser, universiteter og departementer tilsyneladende holdt rengøringsrobotterne i armslængde. Staten har ikke blot lidt et ressourcetab, men også mindsket mulige afledte positive innovationsgevinster.

En gennemgang af erfaringerne med robotstøvsugning i kommunerne peger på en række positive erfaringer, men også en række udfordringer. Blandt udfordringerne nævner rapporter behovet for en række tekniske justeringer af robotstøvsugerne for at kunne fungere optimalt i bl.a. hjemmeplejen. Det drejer sig eksempelvis om støjniveau, omkostninger til at klargøre arealerne og kabler, der suges ind i støvsugeren.

Staten bør lære af kommunerne

Flertallet af udfordringerne ved robotstøvsugning ville ikke være et problem i de fleste statslige myndigheder, da der kan rengøres, når arealerne ikke anvendes. Desuden er gulvarealerne mere ensartede end i borgernes hjem, og der er langt større skalafordele ved rengøring af de mere end 6 millioner m² gulvareal i den statslige sektor.

Hvis erfaringerne fra plejecentrene i kommunerne kan overføres til statens godt 6 millioner m2, kan der opnås en arbejdsoptimering på 75 %, hvilket kan betyde en besparelse på omkring 1.000 stillinger. Med så markante gevinster i sigte er det påfaldende, at disse ikke høstes.

Få har tænkt sig at bruge den nye teknologi

En rundspørge viser, at kun et fåtal anvender eller har planer om at anvende robotstøvsugere. Dermed er staten helt i bund med teknologier til at lette udgiftsbyrden, hvilket er stik imod regeringens egne hensigter. Der ofres tilsyneladende mere energi på at få kommuner og borgerne til at bruge robotstøvsugere, end der internt i staten er opmærksomhed om nedbringelse af omkostningerne til rengøring.

Sidst opdateret: Communications // 04/05/2009