CBS’ sproguddannelser er på rette vej

Berlingske bragte 20. april artiklen »Nyuddannede CBS'ere kæmper med høj arbejdsløshed«. Artiklen gav et misvisende indtryk af, at CBS ikke tilpasser optag for erhversssproglige dimmitender til den efterspørgsel, der er på arbejdsmarkedet.

26/04/2016

Berlingskes artikel fra den 20. april »Nyuddannede CBS'ere kæmper med høj arbejdsløshed« efterlod det indtryk, at CBS på trods af relativt svage beskæftigelsestal for erhvervssproglige dimittender ikke tilpasser optag til efterspørgsel.

Den udlægning er helt forkert.

International Business Communication (IBC), som artiklen omtaler, er en bestræbelse på at dreje sproguddannelser i en erhvervsrettet retning. CBS har reguleret optaget på de erhvervssproglige uddannelser kraftigt de seneste år. Senest med lukning af fremmedsproglinjer i 2015. Derudover blev »gammeldags« sproguddannelser med tolke og translatører helt nedlagt for nogle år siden og erstattet af den i artiklen omtalte IBC. Men på grund af varslingsregler og studerendes retskrav tager det meget lang tid, før ændringer af uddannelser slår fuldt igennem på produktionen af kandidater i »den anden ende«. Det er derfor også korrekt, at IBC's optag er steget over nogle få år. Men samlet set er optaget på erhvervssprog halveret fra ca. 400 til ca. 200 studerende - og indholdet af uddannelserne er opdateret til erhvervslivets krav.

Vi tror på de nye dimittender.

Og det er for tidligt at konkludere om rebranding og omlægning af erhvervssprog ikke fungerer. Det tager nogle år for studerende at gennemføre uddannelsen og før beskæftigelsestallene er retvisende. De studerende, vi nu prøver at hjælpe ud på arbejdsmarkedet, startede for mindst seks år siden på en tidligere version af en erhverssproglig uddannelse, og i en helt anden konjunktur.

Når artiklen nævner ledighedstal på 18,5 pct. for dimittender i 2014, mangler vi altså stadig at se et tal for, hvor godt dimittender fra de nye sproguddannelser klarer sig.

CBS' optag på de erhvervshumanistiske bacheloruddannelser er generelt reduceret kraftigt. I 2012 udbød vi 590 pladser. Efter sommerferien regner vi med at byde velkommen til omkring 350 erhvervshumanistiske studerende (en reduktion på 40 pct. på fire år), som vi sætter vores penge på vil styrkevirksomhederne - om 6+ år.

Teksten var i Berlingske 22.04.16

For flere oplysninger kontakt sekretariatschef for uddannelse Wilbert van der Meer eller presseansvarlig Mikael Koldby.

Sidst opdateret: Communications // 17/12/2017