Anbefalet julelæsning 2018

For mange af os er ferierne de eneste perioder, hvor man endelig får tid til at læse bøger. Derfor har CBS Alumni endnu en gang bedt tre fremtrædende CBS-forskere foreslå lidt faglig og fornøjelig julelæsning. Læs her, hvad forskningsdekan Søren Hvidkjær, professor Louise Mors samt lektor og Academic Director Birthe Larsen anbefaler.

17/12/2018

 

Anbefalet julelæsning 18


Søren Hvidkjær, forskningsdekan og professor i finansiering

Søren Hvidkjær er stadig ret ny som CBS' forskningsdekan, men har været professor her siden 2008. Han forsker i investeringsforhold, herunder empirisk prissætning af aktiver, markedsmikrostruktur og adfærdsstyret finansiering. Han har fået udgivet artikler i de førende akademiske tidsskrifter inden for hans forskningsfelt og har (sammen med David Easley og Maureen O'Hara) modtaget the Journal of Finance Smith Breeden Distinguished Paper Prize. Før han kom til CBS, var Søren lektor ved INSEAD og tidligere lektor ved Handelshøjskolen R.H. School of Business på University of Maryland.

CBS' Dean of Research Søren Hvidkjær

Greg Lukianoff and Jonathan Haidt: ‘The coddling of the American mind: How good intentions and bad ideas are setting up a generation for failure’ (2018)

Jeg er lige blevet færdig med at læse denne indsigtsfulde, men lidt foruroligende bog. Det er en af flere bøger, jeg er i gang med at læse for at få en bedre forståelse for væksten inden for identitetspolitik og populisme. Bogen afdækker, hvordan et stadigt voksende fokus på at beskytte børn mod enhver modgang har ført til en ung generation i Amerika, som, ikke overraskende, er dårligt forberedt på den modgang og modstand, som livet uundgåeligt bringer.

Et af resultaterne har været adskillige voldelige sammenstød på amerikanske college campus. Som forælder til to børn der dels er vokset op i USA og dels i Danmark, er jeg ikke i tvivl om, at vi i Danmark er mere opmærksomme på at børn skal lære at håndtere modgang. Men de fleste udviklinger i amerikansk kultur kommer jo til Europa på et tidspunkt, og det danske udtryk "curlingforældre" indikerer netop en tilsvarende tendens i Danmark.

Heldigvis kan forståelsen af disse udviklinger og deres psykologiske underlag gøre det muligt for os at påvirke dem, og forfatterne anviser fornuftige tiltag for forældre, skoler og universiteter.


Steven Pinker: ‘Enlightenment now: The case for reason, science, humanism and progress’ (2018)

Faktisk er jeg ikke færdig med at læse denne bog, men jeg kan ikke anbefale læsestof uden at nævne Steven Pinker. Hans tidligere bøger som ‘How the mind works’, ‘The blank slate’ og ‘The better angels of our nature’ har alle været til stor inspiration for mig.

‘Enlightenment now’ følger ‘The better angels of our nature’ i dokumenteringen af de globale forbedringer i livskvalitet på en række dimensioner, så som sikkerhed, sundhed, fred og velstand. Hans insisteren på at kvantificere tendenser modvirker mange af tidens alarmistiske narrativer.

Mens vi ganske rigtigt står over for enorme udfordringer, især den globale opvarmning, bør vi ikke ignorere de fremskridt, der er gjort. Og Pinker argumenterer, at oplysningsværdierne af fornuft, videnskab og humanisme driver meget af dette fremskridt.

Pinkers bøger om sprog udgør også en perlerække. Hans tidlige bøger kan være ret tekniske, men hans bog fra 2014, ‘The sense of style’, er en velskreven og tilgængelig stilguide, der er uvurderlig ikke kun for forskere, men for alle, der skriver notater på jobbet.


Fire indsigtsfulde podcasts

‘The Knowledge Project’ med Shane Parrish, 'Waking Up' med Sam Harris, 'Econtalk' med Russ Roberts og 'FoundMyFitness' med Rhonda Patrick er alle dybt indsigtsfulde podcasts, som jeg stærkt kan anbefale at lytte til. I disse interviewer værterne bemærkelsesværdige personer inden for en bred vifte af emner, så som at drive succesfulde virksomheder, psykologi, økonomi, politik og den seneste forskning om helse.

Podcastene er ofte et par timer lange, hvilket tillader en tilbundsgående diskussion af emnerne. Og med variabel hastighed på afspilleren kan jeg normalt høre en to-timers podcast på 70-80 minutter. Da podcasternes interviews ofte er baseret på gæstens nyeste bog, leverer de samtidigt fremragende oplæg til videre læsning. Faktisk køber jeg de fleste af mine bøger i dag på baggrund af podcasts, jeg har hørt.

-----

Professor Louise Mors, Department of Strategy and Innovation

Louise Mors er professor i strategi og innovation på CBS. Hun har en international baggrund og har boet, studeret og arbejdet i Sydney, Oslo, Paris, London, San Francisco, Boston og New York. Hun har en kandidatgrad i erhvervsøkonomi fra BI i Norge og ph.d. fra INSEAD i Frankrig. Hun var postdoc ved Sloan School ved MIT og har også arbejdet som adjunkt ved London Business School. Før hun forfulgte sin akademiske karriere, arbejdede Louise Mors som uafhængig managementkonsulent.

Professor Louise Mors

Morten T. Hansen: ‘Great at work. How top performers do less, work better, and achieve more’ (2018)

Større fokus. Bedre arbejde med mindre indsats, fokuser. Lær at sige nej. Lidenskab og målrettethed i dit arbejde. Disse er nogle af de vigtigste koncepter, du vil tage med dig fra denne bog.

Morten Hansen studerede 5.000 ledere og medarbejdere for at forstå, hvorfor nogle mennesker har mere succes på arbejdet end andre. I en tid, hvor vi ofte bliver overbelastet med information og presset til hele tiden at gøre mere, er dette et forfriskende blik på, hvordan du bliver mere effektiv i dit arbejde.

I kernen handler bogen om, hvordan du kan arbejde smartere – ikke mere – for at få mere ud af bestræbelserne. Bogen giver gode eksempler fra studiet og nøgleindsigter i hvert kapitel. Jeg kan især godt lide den konklusion, at det at udføre sit arbejde bedre ikke kræver, at man arbejder mere. Og ved at arbejde smartere, er sandsynligheden for, at vi også får mere glæde ud af vores liv og virke, større.


Charles Kadushin: ‘Understanding social networks: Theories, concepts, and findings’ (2012)

Kadushins bog er en god introduktion til sociale netværk. Især hvis du ønsker en lidt dybere forståelse, der hæver sig over lægfolk-niveauet. Sociale netværk er vigtige for at forstå organisationer og de vekselvirkninger, der ikke kun sker medarbejderne imellem, men også med andre virksomheder og personer uden for virksomheden.

Denne bog beskriver, hvorfor netværk er vigtige, og hvordan vi kan bruge netværksteori og analyse til at forstå netværk bedre. Bogen giver også en god introduktion til de vigtigste teorier og empiriske forskningsresultater på området. Dette er en god læseoplevelse, hvis du er til den lidt mere akademiske tilgang.
 

Jay W. Lorsch (ed.): ‘The future of boards: Meeting the governance challenges of the twenty-first century’ (2012)

Denne bog er en samling af kapitler, primært forfattet af forskere ved Harvard Business School. Kapitlerne berører nogle af de vigtigste spørgsmål, som direktører står over for i bestyrelser, herunder strategi og succession.

Som man kunne forvente af Harvard Business Review Press giver bogen gode og aktuelle eksempler på og forslag til, hvordan man kan håndtere de potentielle udfordringer, som bestyrelsen kan stå over for. Hvert kapitel er skrevet af en ny ekspert, så de varierer lidt i stil.

Bogen behandler bestyrelsens rolle og især det vigtige forhold mellem bestyrelsen og det øverste ledelsesteam udførligt. Jeg fandt bogen lettilgængelig og bruger den i både min undervisning og min forskning.

-----

Lektor Birthe Larsen, Department of Economics og CBS’ Inequality Platform

Birthe Larsen er for nylig udpeget som en af CBS' Business in Society Inequality Platform to Academic Directors. Hun er MSc i Økonomi fra London School of Economics og skrev efterfølgende sin Ph.d. i Økonomi ved Københavns Universitet. Hun har tilbragt længere forskningsbesøg ved IIES (Institut for Internationale Økonomiske Studier ved Stockholms Universitet), Melbourne University i Australien og Insead i Frankrig.

Associate Professor and Academic Director Birthe Larsen

Sofi Oksanen: 'Renselse' (2008)

Den mest fascinerende bog, jeg har læst i løbet af de seneste år, er 'Renselse' af den finske forfatter Sofi Oksanen. Bogen vandt Nordisk Råds litteraturpris i 2010.

Handlingen udspiller sig i Estland under den sovjetiske besættelse, og intet er, som det forekommer at være. Som historien udfolder sig, afsløres det, at den, du troede var uskyldig, ikke er, og det, som du troede var den forudsigelige hovedhistorie, er bare en lille byggesten i en langt større, langt mere uforudsigelig historie.

Bogen er rå og udpensler overlevelsens pris under et repressivt system på en meget overbevisende måde. Hvis jeg kun skulle anbefale én bog, ville det være denne.


David Grossman: 'Kvinde på flugt fra meddelelse’ (2012)

Næsten lige så fascinerende er David Grossmans: 'Kvinde på flugt fra meddelelse’, der fortæller historien om Ora, der forlader hendes hjem i Jerusalem for at gå tværs over Israel med henblik på at flygte fra de 'underrettere', der måske kommer for at oplyse hende om, at hendes søn er død, mens han gør tjeneste i hæren.

Også dette en fortælling, hvor flere vigtige ting afsløres under bogen, men årsagen til, at den betyder så meget for mig, er, at den minder mig om min barndom. En barndom hvor jeg fandt fred ved at gå mellem steder, hvor ingen kunne spore mig og muligvis give mig besked om, at min mor, som blev indlagt i et år kort efter min fars bortgang, var død.


Henrik Pontoppidan: 'Lykke Per' (1898-1904)

Den sidste bog på min anbefalingsliste er 'Lykke Per’ af Henrik Pontoppidan.

Pinker og Rösling hører egentlig også med på denne liste. En almindelig udlægning af effektivitetsbaseret aflønning er, at man i fattige muligvis kan øge arbejdstagernes produktivitet ved at øge deres løn og dermed forbedre deres ernæring. Heldigvis er det i stedse færre lande rundt omkring i verden sult, der er det store problem. Derfor var både Hans Röslings bog: 'Factfulness' (2018) eller Steven Pinkers bog: 'Enlightment now' (2018) meget tæt på at blive den endelige bog på min liste over tre bøger, fordi de begge viser os, at verden forbedrer sig på næsten målepunkter, og alligevel er der mange mennesker, der ikke synes at anerkende dette.

Men jeg bliver ved med at vende tilbage til 'Lykke Per'. Hovedpersonen er indledningsvist parat til at gøre alt, der kræves for at blive en berømt ingeniør. Han lægger sin baggrund i en religiøs familie og sin far, en præst, bag sig. Bogen minder mig om, at alt det, du stræber efter, og alt det, der er vigtig for social mobilitet, ikke kun må omfatte monetære ting.

At vælge en anden vej end sine forældre kan være smertefuldt, når man vender sig bort fra det, de stod for, og det, de gav dig i livet. Den heldige mand 'Lykke Per' endte sin historie med at bo i Vestjylland, hvor jeg voksede op. Ensom, men glad. Hver gang jeg læser det, får det mig til at tænke over, hvad der kræves for at finde sand lykke i livet.

Sidst opdateret: Alumni // 20/10/2021