Working for the New Order

Ny bog af Joachim Lund

11/09/2006

Working for the New Order - European Business under German Domination 1939-1945

 

'Working for the New Order' er en antologi redigeret af lektor, ph.d. Joachim Lund (International Center for Business and Politics). Antologien er udgivet på CBS Press i samarbejde med Syddansk Universitetsforlag.

Bogen er et sammenlignende studie i betingelserne for at drive forretning og opretholde produktionen i et risikofyldt 'business environment' præget af krig, nazistisk besættelsespolitik og ressourceknaphed.

Bogen sammenligner forholdene i en lang række europæiske lande og konkluderer, at industrien i krigens sidste tid ofte var hårdt ramt af mangel på råvarer og arbejdskraft, men at mange virksomheder til gengæld oplevede krigens første to-tre år som en fremgangstid på grund af en øget efterspørgsel fra det kontinentale Europas altdominerende magt, Tyskland.

Politiken spurgte i forbindelse med udgivelsen Joachim Lund, hvorfor den slags afsløringer er så kontroversielle?

Joachim Lund: "Det skyldes, at besættelsestiden er så grundlæggende for vores nationale selvforståelse i dag. Det var foreløbig sidste gang, tingene blev sat på spidsen, hvor vi virkelig blev udfordret på nationalfølelsen, på det at være dansk. Den situation reddede vi os ud af ved at etablere et billede af, at vi alle stod sammen imod tyskerne og presset fra fascismen, at vi alle var gode demokrater. Kun nogle enkelte gik over stregen, men de fik også deres behørige straf. I dag har vi efterhånden - takket være den nye forskning - fået befæstet det nye billede af besættelsestiden, nemlig at vi ikke var et samfund af modstandsfolk, men et folk, der var utroligt tilpasningsdygtigt. Vi udnyttede de muligheder, vi havde, men vi var hverken værre eller bedre end de andre". (Politiken, 13. august 2006)

Sidst opdateret: Communications // 11/09/2006