Virksomheder glade for nydanske medarbejdere

CVL har, i regi af Integrationsministeriet og EU's socialfond, offentliggjort en forskningsrapport som samler op på en række større danske virksomheders erfaringer med at beskæftige nydanske medarbejdere.  

09/07/2006

Erhvervsforsker, ph.d. Ole Hinz og Thomas Uhlenfeldt, cand. comm. har netop offentliggjort en forskningsrapport som viser, at lederne i en række større danske virksomheder har gode erfaringer med at ansætte medarbejdere med anden etnisk baggrund. De problemer som dominerer den generelle integrationsdebat herhjemme, synes dermed ikke at gøre sig gældende på arbejdspladserne i de virksomheder som har mange nydanske medarbejdere ansat.

CVL har i regi af Integrationsministeriet og EU’s socialfond i foråret 2006 interviewet 18 personalechefer og arbejdsledere i en række større danske virksomheder. Formålet med undersøgelsen har været at skabe overblik over de erfaringer danske virksomhederne har med nydanske medarbejdere. Blandt de virksomheder som indgår i undersøgelsen er Danske Bank, ISS, IBM, ATP, Arriva mfl.

Konklusionen på undersøgelsen er, at virksomhederne er meget tilfredse med deres nydanske medarbejdere. De interviewede ledere oplever generelt, at de nydanske medarbejdere relativt problemfrit er blevet assimileret ind i de eksisterende virksomhedskulturer. Ansættelsen af nydanskere har ikke medført problemer med racisme, fordomme og etnisk begrundede konflikter på arbejdspladserne.  De nydanske medarbejdere indgår som en særdeles stabil og samvittighedsfuld arbejdskraft og bidrager til virksomhedens værdiskabelse på samme måde og vilkår som de øvrige medarbejdere. Den etiske diversitet anses i det hele taget ikke som en specifik udfordring ude i virksomhederne.

Samtidig viser undersøgelsen, at virksomhederne kun i meget begrænset omfang forsøger at nyttiggøre den etniske forskellighed, som tilføres med de nydanske medarbejdere, til at fremme kreativiteten og innovationen i virksomhederne. Langt de fleste af de nydanske medarbejdere som indgår i undersøgelsen, varetager hovedsagelig rutineprægede opgaver. Enkelte internationalt orienterede virksomheder, arbejder dog bevidst med at nyttiggøre nydanskernes kendskab til en specifik kultur eller sprog.

Forskningsrapporten er tilgængelig på denne hjemmeside under 'publikationer'.

 

Yderligere oplysninger om rapportens indhold og konklusioner kan fås ved henvendelse til nedenstående kontaktpersoner.

Sidst opdateret: Communications // 10/07/2006