Internationalisering får engelsk til at buldre frem i danske virksomheder

Ifølge professor Sabina Nielsen går den sproglige udvikling kun i én retning: mere engelsk

11/05/2013

Over halvdelen af DIs medlemsvirksomheder har indført engelsk som det primære sprog i organisationen. Udviklingen vil fortsætte, vurderer eksperter, og stiller nye krav til studerende.

På få år er det blevet langt mere normalt at blive mødt med et good morning frem for et godmorgen, når ledere og ansatte møder ind på kontoret til endnu en arbejdsdag. En endnu ikke offentliggjort undersøgelse foretaget af Dansk Industri blandt organisationens medlemmer, viser, at over halvdelen af de tilbagemeldende medlemsvirksomheder nu bruger engelsk som såkaldt koncernsprog. Der er tale om en fordobling i forhold til en undersøgelse foretaget af DI 2008.

Det er ikke bare en udvikling i antallet af virksomheder, der er ligeledes tale om, at stadig flere ansatte må tale og kommunikere på engelsk, når de er på arbejde - også selv om de hverken er topledere eller bestyrelsesmedlemmer.

Ifølge professor i organisationsteori, Sabina Nielsen, går den sproglige udvikling kun i én retning: mere engelsk. Hun påpeger, at der ikke længere er megen plads til bestyrelsesmedlemmer med ringe engelskkundskaber. »I dag er det et krav at kunne begå sig på engelsk for at sidde i bestyrelsen i større danske virksomheder. Ikke alene fordi, der kan være udlændinge i bestyrelserne, men simpelthen, fordi det er påkrævet, at man kan orientere sig i udlandet, såfremt man skal være i stand til at vurdere konkurrenterne.

Og konkurrencen er som bekendt ikke længere lokal, men global,« siger Sabina Nielsen. Og den udvikling vil tilmed accelerere, påpeger hun, idet internationaliseringen af danske bestyrelser vil bidrage til en yderligere styrket tiltrækningsevne af udenlandske bestyrelseskræfter.

Læs den fulde artikel i "Berlingske" den 5.  november  2013, business, side 6

 

The page was last edited by: Department of International Economics and Management // 12/17/2017