Hvorfor valgte jeg min uddannelse?
Jeg har vidst, siden jeg startede i gymnasiet, at mit yndlingsfag var matematik og deraf vidst, at jeg gerne ville arbejde med noget, hvor jeg brugte matematikken. Jeg overvejede derfor at blive gymnasielærer, aktuar eller ingeniør. Jeg havde slet ikke overvejet CBS som uddannelsessted, nu hvor jeg havde læst på STX.
Jeg havde egentlig mest troet, det var for dem, der havde gået på HHX. På CBS’ hjemmeside fandt jeg hurtigt HA(mat.), og ved at se videoerne omkring uddannelsen og læse nærmere, tænkte jeg, at det lige var hvad jeg havde ledt efter - og jeg har ikke fortrudt det siden.
Hvad synes jeg er det bedste?
Det er helt klart, når man endelig forstår, hvordan man løser en opgave, eller hvordan ét fags aspekter, eller endda flere fags aspekter og færdigheder, hører sammen og supplerer hinanden. Når man virkelig har syntes et fag eller en opgave har været svær, og tænkt at man aldrig kommer til at lære det, og så man en dag, hvor man måske læser op til eksamen, eller sidder med en helt anden opgave længere inde i kurset, pludselig forstår, hvad det går ud på. Det er det bedste og det hele værd, hvis man altså har valgt den rigtige uddannelse for en.
Hvad synes jeg er svært?
Der er ikke nogen tvivl om, at HA. (mat.) er en svær uddannelse, som kræver noget selvdisciplin. Jeg har aldrig rigtig synes, at matematikken i gymnasiet var specielt svært, efter jeg havde siddet og arbejdet lidt med det, især også da mange af tingene blev gennemgået igen og igen, og dermed var der aldrig noget, jeg ikke følte jeg ikke rigtig fik fat i. Derfor syntes jeg også i starten, og stadig, at det var svært det her med ikke at kunne forstå det hele fuldstændig, og acceptere at nogle af de ting underviserne snakkede om kunne være totalt volapyk.
Gennem tiden har jeg lært, at man ikke skal gå i panik, hvis man ikke forstår noget, eller kan løse en opgave første, anden eller måske endda tredje gang, man møder det. Men så fjerde gang falder alle brikkerne på plads, og der er en rigtig fed følelse.
Hvad ville jeg gerne have vidst, inden jeg startede på studiet?
Fordi der er så meget praktisk, bruger man rigtig mange timer på skolen, og ikke helt så mange hjemme, som på de mere læsetunge uddannelser, som ens venner måske er i gang med. Så det her med at have en eller to hele dage hjemme, uden forelæsninger eller øvelsestimer, har man ikke de første år, og det skal man være forberedt på. Især når det gælder at have et studiejob, skal man være god til at planlægge og administrere sin tid, hvis det er nødvendigt det første år, for at kunne få økonomien til at hænge sammen. Fordelen ved alle timerne på skolen er dog at, specielt uden for eksamensperioderne, har man ”fri” mange dage man kommer hjem, og altså ikke skal sidde og læse et kapitel til næste dag, når man endelig er færdig på skolen.
Hvad vil jeg gerne efter mit studie?
Jeg ved det ikke helt præcist endnu, men jeg ved at efter min bachelor, vil jeg gerne starte på cand.merc.(mat.), HA(mat.)’s naturlige overbygning. Jeg har i løbet af min studietid fundet ud af, at jeg ud over ren matematik, godt kan lide finansiering og statistik, så det er i hvert fald den retning, jeg gerne vil gå. Men der er mange muligheder, specielt med denne uddannelse, og mange der godt kan bruge ens færdigheder til noget. Så jeg tager det stille og roligt ift. fremtiden, og finder ud af, hvad der passer til mig, som jeg bliver klogere på de forskellige fag.
Hvis jeg kunne give mig selv et godt råd, inden jeg startede...
Hvis der er nogle ting, der godt kan virke lidt skræmmende og uoverskuelige, er det vigtigt at holde sig til ilden hele kurset igennem. Selvom man har løst en opgave rigtigt, behøver det jo ikke at være den nemmeste måde, man har gjort det på.
Nogle af de fag, der er kendt for at være de sværeste, har jeg klaret langt bedre end dem, der er kendt for at være de letteste. Det er fordi, jeg netop har lyttet med og stillet spørgsmål til det svære, da jeg var bange for ikke at bestå eksamen. Desuden gør man livet meget lettere for sig selv, ved at sætte sig ind i de programmer, der bliver brugt på studiet, lige så snart de skal bruges, så man ikke også skal bruge tid på at lære det til eksamen.