Professor fra CBS får en pris for bedste artikel

Professor Keld Laursen fra CBS og professor Ammon Salter fra University of Bath er blevet tildelt den prestigefulde pris 2021 Dan and Mary Lou Schendel Best Paper Prize for artiklen ”Open for Innovation: The Role of Openness in Explaining Innovation Performance among Manufacturing Firms”.

24/09/2021

Shutterstock
Foto: Shutterstock

Artiklen blev først udgivet i 2006 og betragtes nu som en banebrydende undersøgelse af åben innovation. Den anerkendes ydermere som en af grundpillerne i litteraturen om åben innovation.

Det er den mest citerede artikel udgivet i Strategic Management Journal over de seneste 15 år, og den indgår i pensum for adskillige kandidatkurser i teknologisk strategi.

Keld Laursen og Ammon Salter
Professor Keld Laursen og professor Ammon Salter

Professor Keld Laursen reflekterer over den indvirkning, han forventede, artiklen ville få, da den først blev udgivet.

Vi håbede, at artiklen ville påvirke den akademiske litteratur om vidensøgning og åben innovation. Den blev formuleret som en del af debatten om virksomheders eksterne relationer med intentionen om at bidrage til den akademiske litteratur indenfor området.

Dengang vi skrev artiklen, mente vi, at den kunne få en effekt, eftersom Henry Chesbroughs rettidige bog (2003) om de faktorer, der førte til en stigning i åben innovation som en kritisk form for innovation, begyndte at blive indflydelsesrig, og på grund af vores nytænkende tilgang.

Vi tilføjede vidensøgningsperspektivet og en analyse, der pegede på både de positive effekter af åben innovation, men også på risikoen for virksomheders ”over-søgning” i forhold til deres eksterne miljø, hvorved åben innovation kan ende med at have en negativ effekt på innovationsproduktionen. Derudover inkluderede vi en kvantitativ undersøgelse, som understøttede vores påstande.

Professor Keld Laursen beskriver, hvordan artiklen efterfølgende har været med til at forme virksomhedspraksis.

SMS’ motivation for at tildele os denne pris antyder, at et meget stort antal kandidatstuderende overalt i verden har læst artiklen som en del af deres pensum. På denne måde har artiklen utvivlsomt haft en betydelig effekt på åben-innovationspraksisser i virksomheder, eftersom de fleste af de studerende har gjort karriere i produktionsvirksomheder. Det er kun meget få akademiske artikler (om erhvervslivet), der opnår denne form for eksponering.

Derudover er artiklen en vigtig del af en større mængde litteratur om åben innovation, som er vidt udbredt i ikke-akademiske sammenhænge og fora målrettet personer, der arbejder med innovationsstrategier. Sammenhængen mellem forskning i åben innovation og virksomhedspraksis har altid været stærk takket været forskere i åben innovations indsats, herunder, blandt andre, Henry Chesbrough fra Berkeley.

Vi mener, at vores artikel har spillet en betydningsfuld rolle i forhold til at inkludere virksomhedspraksis som en vigtig del af den omfattende litteratur om åben innovation.

Se denne video med professor Laursen og professor Salter for yderligere information om prisen og selve artiklen:

https://www.strategicmanagement.net/awards/smj-best-paper

 

Sidst opdateret: Sekretariat for Ledelse og Kommunikation // 11/07/2023