Ph.d.-studerende får EliteForsk-stipendier til rejser

20 dygtige ph.d.-studerende har modtaget EliteForsk-rejsestipendier på 200.000 kroner. Adrián L. Mérida og Tina Müller fra CBS er blandt de studerende, der med stipendier kan rejse ud i verden og dygtiggøre sig i nogle af verdens bedste forskningsmiljøer.

24/02/2017

Frontløberne i dansk forskning fejres hvert år med uddelingen af EliteForsk-priser og –rejsestipendier fra Uddannelses- og Forskningsministeriet. Det sker med EliteForsk-konferencen i Glyptotekets Festsal i København, hvor to ph.d.-studerende fra CBS er blandt modtagerne af rejsestipendier.

Her fortæller Adrián L. Mérida, ph.d.-studerende ved Institut for Innovation og Organisationsøkonomi, og Tina Müller fra Department of Management, Society and Communication om deres forskning og de muligheder, stipendiet giver.
 

Tina Müller, ph.d.-studerende ved Department of Management, Society and Communication. Hun beskæftiger sig med anvendt psykologi og bæredygtig forbrugeradfærd.

Hvad handler dit ph.d.-projekt om?
Formålet med min ph.d.-afhandling er at bidrage til en udvidet forståelse af (bæredygtig) forbrugeradfærd især inden for forbrug af beklædning. Forbrugerne er potentielt en stærk kraft, der kan reducere miljøbelastning og social uretfærdighed, hvis en ændring af de nuværende forbrugsmønstre mod mere bæredygtige alternativer lykkedes. Mit projekt er derfor en undersøgelse af, hvilke faktorer der har størst indflydelse på, hvad vi køber, og hvor meget vi er villige til at betale. Vores beslutninger påvirkes af faktorer - såvel eksterne (for eksempel pris og tilgængelighed) som interne (for eksempel værdier og følelsen af socialt pres). I en række forsøg vil jeg teste mine antagelser for at identificere de faktorer, der kan påvirkes. Dette indblik er fundamentet for at kunne udvikle indgreb og målrettede kommunikationsstrategier, der kan motivere forbrugerne til at ændre adfærd.

Hvordan opstod din interesse for dit forskningsfelt?
Som psykologistuderende indså jeg tidligt, at mit interesseområde er det sunde menneske. I min kandidatuddannelse fokuserede jeg især på de faktorer, der kan have positiv indflydelse på menneskets velbefindende. Da jeg fordybede mig i emnet, opdagede jeg en faktor, som overraskede mig – forbrug. Nutidens globale produktionssystem forsyner forbrugerne med et umådeligt stort antal billige produkter af dårlig kvalitet, og denne produktion bidrager til miljømæssig såvel som social degradering. Når det kommer til stykket, gør forbruget af disse produkter os ikke engang lykkelige. Promoveringen af en forbrugerkultur, som er sundere for miljø og mennesker, ligger mit hjerte nært.

Hvad betyder et EliteForsk-rejsestipendium for dine fremtidige muligheder?
EliteForsk-rejsestipendiet giver mig en helt unik mulighed for at besøge andre universiteter og styrke min forskning med et internationalt perspektiv. Et længere ophold i udlandet med det formål at teste en teoretisk model er altafgørende for at forbedre modellen i en anden kulturel sammenhæng. Derudover bidrager landespecifikke modeller til at forstå en mere bevidst forbrugeradfærd i hele verden. EliteForsk-stipendiet giver mig også mulighed for at besøge ledende forskere i eksperimenterende forskning og lære af deres viden og erfaring med at lave forbrugeradfærdseksperimenter.



Adrián L. Mérida, ph.d.-studerende ved Institut for Innovation og Organisationsøkonomi. Han beskæftiger sig med virkninger af iværksættererfaring på livsløn og karriereudsigter.

Hvad handler dit ph.d.-projekt om?
Mens iværksætteri ofte fremmes af de politiske beslutningstagere, er historien om iværksætteri og dets værdi på arbejdsmarkedet stadig genstand for intens debat i den akademiske litteratur. I mit ph.d.-projekt sammenligner jeg personer med og uden erfaringer som selvstændige i forskellige sammenhænge, baseret på registerdata fra den danske befolkning. Først fokuserer jeg på nyuddannede og måler effekten på livsindkomst ved at vælge iværksætteri på starttidspunktet for deres professionelle karriere. Dernæst relaterer jeg iværksætteri og akademisk litteratur inden for finansiering ved at undersøge den rolle, som iværksættererfaring spiller for iværksættere på forskellige niveauer. Studiet af værdien af iværksættererfaring er et stort emne i øjeblikket og har en betydelig politisk bevågenhed.

Hvordan opstod din interesse for dit forskningsfelt?
Mit speciale fik mig til at indse, hvor meget jeg nyder researchprocessen. I forbindelse med mit speciale samarbejdede jeg med det økonomiske institut på mit universitet og udviklede på kort tid særlig interesse for området om økonomi i iværksætteri. Jeg blev især fascineret af den individuelle adfærd hos dem, der beslutter sig for at blive iværksættere. På Copenhagen Business School har jeg fået mulighed for at samarbejde med højt kvalificerede forskere, som har hjulpet og inspireret mig til at blive endnu mere interesseret i området, men som også har gjort mig opmærksom på de mange udfordringer, som jeg vil møde i forbindelse med udviklingen af mit projekt.

Hvad betyder et EliteForsk-rejsestipendium for dine fremtidige muligheder?
EliteForsk-rejsestipendiet giver mig en unik mulighed for at besøge nogle af de vigtigste universiteter i verden inden for økonomi i iværksætteri. Dette indebærer, at kvaliteten af mit forskningsprojekt vil stige enormt, og jeg vil også have mulighed for at arbejde med og lære af nogle af de mest indflydelsesrige forskere på mit område. Derfor vil denne mulighed påvirke mine karrieremuligheder positivt, da jeg vil blive en bedre forsker.

Læs mere om uddelingen af EliteForsk-priser og -rejsestipendier


For spørgsmål, kontakt:
Tina Müller.
Adrián L. Mérida.
 

Sidst opdateret: Communications // 02/09/2020