Jens Christian Birch udnævnt til adjungeret professor

Det kommunale landskab lider af for høje papirbunker og for få vælgere. Politikerne skal tage et ansvar for et hæmmet kommune-demokrati, siger tidligere kommunaldirektør Jens Christian Birch, der er tiltrådt som adjungeret professor på CBS

25/04/2013

På landets rådhuse er opgaverne blevet flere, hænderne færre og valgdeltagelsen til kommunevalg er blevet lavere i takt med, at bl.a. kommunalreformen i 2007 og finanskrisen har sat dagsordenen. Det kortlagde den erfarne embedsmand fra kommuneuniverset Jens Christian Birch til sin tiltrædelsesforelæsning som adjungeret professor ved Center for Virksomhedsudvikling og Ledelse (CVL) på CBS.

Rekord i færrest vælgere
Der tales ifølge Jens Christian Birch om politisk ledelse som aldrig før, fordi der er brug for nye politiker-roller. De skal tage hånd om den økonomiske situation og få styr på det kommunale landskab, der præges af manglende kompetencer hos politikerne og manglende interesse fra vælgerne.

- Der er en faldende deltagelse til kommunalvalgene, og blandt førstegangsvælgerne er tallet helt nede på 45 %. Det, mener jeg, er et farligt tal, der viser en faldende støtte til det lokale demokrati. Antallet af kandidater er også faldende, ligesom partierne mister medlemmer. Den demokratiske værdi er faldet, og det bør politikerne tage hånd om, sagde Jens Christian Birch.

Han har gennem årene bestredet et hav af poster bl.a. som kommunaldirektør og kalder sig i dag ”Fri Agent”. Han har sagt farvel til embedsmandsrollen, som han har udfyldt siden begyndelsen af 1980’erne. Identiteten som fri agent bruger han til at debattere, reflektere og stryge det danske kommunalpolitiske landskab mod hårene.

Kommunekrise stiller nye krav
Jens Christian Birch tegnede et billede af kommuner i krise med økonomisk smalhals, vigende lokal tilslutning i et velfærdssamfund, der forandrer sig, og hvor lægmandsstyret er under pres.

- Alt ender og begynder med penge. Der er skattestop i kommunerne, som vil have 0 % i realvækst frem til 2020 – vilkårene har ikke været hårdere siden 2. Verdenskrig. Kommunerne bruger som pålagt færre penge, og det betyder, der er 30.000 færre ansatte. Forklaringen er krisen og en strammere budgetlovgivning. Kommunerne er med kommunalreformen i 2007, med New Public Management og med sammenlægningerne blevet mere effektive, men de har også fået et voksende problem – og det er manglende interesse og lukkethed, sagde Jens Christian Birch.

Hvad stemmer vi om?
Jens Christian Birch efterspurgte ansvar hos politikerne og lagde op til et generelt ”work smarter not harder”:
- Jeg talte forleden med en meget ærlig kommunalpolitiker, der fortalte, hvor svært det var at følge med i det kommunalpolitiske arbejde. I den første periode forstod han ingenting, sagde han. I den anden periode forstod han en smule. Først i den tredje runde var han blevet en god politikker. Politikerne mangler kompetencer. En anden fortalte mig engang, at det ikke er altid, ”vi ved, hvad vi stemmer om.” Typisk arbejder en kommunalpolitiker 15-20 timer om ugen ved siden af sit fuldtidsarbejde, og det kommunalpolitiske arbejde stiger i tid. Der er en lukkethed, som fremmer konsensus – sagerne er simpelthen klappet af før møderne, hvor den politiske debat så ikke foregår. Det giver ikke politisk kontrol, og borgerne kan ikke følge med. Den udvikling er ikke en løsning, sagde Jens Christian Birch.

 

Hvem er Jens Christian Birch?
Jens Christian Birch har bl.a. været kommunaldirektør i tre kommuner, formand for Kommunaldirektørforeningen Danmark, medlem af regeringens kvalitetsreform gruppe – gennem årene har han vedholdende præget udviklingen af ledelse i den offentlige sektor. I dag arbejder han som "Fri Agent" med rådgivningsopgaver, networking, debat og blogging bl.a. på Danske Kommuners blog, og så sidder han i en række bestyrelser og netværk inden for det socialøkonomske felt og den kulturelle verden.

Hvad er CVL?
Center for Virksomhedsudvikling og Ledelse - i daglig tale kaldet CVL - driver erhvervsrettet anvendelsesorienteret forskning i tæt samspil og partnerskab med såvel private som offentlige virksomheder. Centrets faglige profil er bredt funderet i erhvervsøkonomiens og ledelsesteoriens problemområder og de dertil knyttede arbejdsmetoder, værktøjer og teknologier. CVL omfatter 40 medarbejdere, der alle er engageret i forskning. CVL har 5 seniorforskere, 14 adjungerede professorer og 16 ph.d.-forskere. CVL´s rolle er at fungere som "Erhvervslivets forskningscenter", dvs. at forskningstemaerne skabes ud fra de problemer, ideer og videnbehov, som aktuelt opleves som væsentlige i dansk ledelsespraksis. Jens Christian Birch skal medvirke i dette arbejde.

Jens Christian Birch træffes på 25364206 og jc@jcbirch.dk, journalist Ea Ørum kan kontaktes på ea.ea@cbs.dk

Sidst opdateret: Communications // 25/01/2024