Fra CBS til Hong Kong og retur igen: Her er professor Kasper M. Nielsen

Mød professor Kasper Meisner Nielsen, der efter 12 år i Hong Kong er vendt tilbage til CBS, hvor han forsker i økonomi. Læs bl.a. om hans rejse, og hvorfor han mener, at høje lønninger oftest er helt OK.

21/08/2019

top-617x347.jpg

Med hænderne i lommerne på de navy-blå chinos kigger Kasper Meisner Nielsen søgende frem for sig ved indgangen til Frederiksberg Have.

Vi har aldrig mødt hinanden før, så jeg har medbragt en mulepose med CBS-logo på i håb om at blive genkendt som interviewer.

Han spotter muleposen og går i et selvsikkert tempo over imod mig. Vi trykker hænder, og det strålende sollys reflekteres i den hvide skjorte, der står i skarp kontrast til hans solbrune hud.

Hvordan adskiller det at arbejde på et universitet i Hong Kong sig fra at arbejde på CBS?, spørger jeg, da vi har fundet en bænk i skyggen.

”Det gør det egentlig ikke. Jobbet er det samme alle steder,” lyder svaret.

Kasper Meisner Nielsen er professor i finansiering på Institut for Finansiering på CBS. Han er lige vendt hjem efter 12 år som forsker på Hong Kong University of Science and Technology. Jeg har mødt ham til en snak om vejen ind til forskningen og hans undersøgelser af løn og værdiskabelse i virksomheder.

Fra assistent til højprofileret forsker
Tal og regneark har altid været en del af Kasper Meisner Nielsens DNA. Alligevel var vejen fra økonomistuderende på Københavns Universitet til en forskerstilling i høj grad præget af en underviser, der havde spottet Kaspers talent for at analysere data.

”Jeg troede, jeg skulle arbejde i erhvervslivet eller Udenrigsministeriet. Men min underviser spurgte mig, om jeg ville være forskningsassistent på mit andet år af studiet. Jeg blev ansat i en 20 timers stilling, men det blev til noget mere,” fortæller Kasper Meisner Nielsen, der endte med at være assistent i halvandet år.

Fascinationen af finanser blev senere til en stilling på CBS og indtil for nylig et professorat på Hong Kong University of Science and Technology.

Men efter 12 år på sydkinesisk business-eventyr, var det tid til at rejse hjem igen.

”Det var en stor beslutning at flytte fra Hong Kong, fordi jeg arbejdede sammen med så mange passionerede og dedikerede forskere. Men med tanke på fremtiden ville jeg gerne bidrage til den stærke faglige udvikling, som finansiering på CBS har gennemgået,” siger Kasper Meisner Nielsen.

Derudover ønskede Kasper også en hverdag tættere på familien i Danmark.

Høje lønninger kan være helt ok
Det, der dog blev hovedet på sømmet i forhold til, om det kunne lade sig gøre at komme til Danmark, var ifølge professoren Danish Finance Institute, der har til formål at sikre et højt fagligt niveau i dansk forskning og uddannelse.

”Instituttet donerer penge, der blandt andet giver mulighed for at reducere en del af den lønforskel, der er mellem CBS og andre internationale business schools. Uden instituttet var der ikke udsigt til, at jeg var blevet ansat på CBS,” siger han.

Spørgsmål om løn er i det hele taget et emne, der optager Kasper Meisner Nielsen. Han mener, baseret på sin forskning, at debatten omkring høje direktørbonusser ofte er unuanceret:

”Løn bør afspejle performance, og den værdi, man har skabt for virksomheden. Hvis den gør det, er der ikke noget problem med en høj løn,” siger han.

Derfor kan han heller ikke komme op i det røde felt over betalings-servicen Nets, der ellers har været udskældt i diverse medier for deres store bonusser til ledelsen.

”Man skal huske, at det er aktionærerne, der bestemmer lønnen. Så hvis ledelsen i Nets får høj løn, er det fordi de har skabt et stort afkast til aktionærerne. Aktionærerne i Nets er desuden en kapitalfond, så der er ikke tale om, at ledelsen har udnyttet en gruppe småaktionærer,” forklarer Kasper Meisner Nielsen.

At Nets muligvis har for høje bankgebyrer ”er en anden historie,” siger han.

Løn og værdi hænger sammen
Kasper Meisner Nielsen misser med øjnene, som bliver smalle mellem folderne i den solbrune hud, før han fortsætter:

”Vi har lavet en undersøgelse, hvor vi tester, hvordan aktiemarkedet reagerer på nyheden om, at direktøren pludselig er død. Det lyder morbidt, men det giver os en indikator på chefens betydning for værdiskabelsen i virksomheder. Og her viser vores resultater, at de direktører, der fik mest i løn, også var dem, hvor aktiekursen faldt mest efter deres død.”

Der er altså oftest en positiv sammenhæng mellem løn og værdi. Dem, der får højest løn, skaber mest værdi for aktionærerne, pointerer Kasper Meisner Nielsen:

”Og hvis man begrænser lønnen, kan det have negative konsekvenser for den økonomiske vækst, fordi de mest talentfulde direktører vil søge mod udlandet, hvor de kan få mere i løn. Det kan ende med, at danske virksomheder drives til lavere løn men samtidig skaber mindre vækst til samfundet end ellers.”

Man må godt stille høje krav til forskere
Det man lægger i sit arbejde, får man typisk igen i lønninger og i værdi, mener altså den 41-årige professor fra Sydsjælland.

Han har selv et klart mål om at bidrage til samfundet og være en af de bedste på sit område:


”Når man har det privilegie at være forsker, så skal man også give valuta for de midler, man er blevet tildelt. Derfor stiler jeg efter at besvare vigtige samfundsspørgsmål og publicere min forskning i de tre bedste finanstidsskrifter”, siger Kasper Meisner Nielsen.

Helt specifikt taler Kasper om Journal of Finance, Financial Economics og Review of Financial Studies.

Men er der ikke en tendens til, at tidsskrifterne får for meget magt? At man bare skal have sit navn på en artikel i et fint tidsskrift for at få midler, men uden, at man måske har bidraget specielt meget. Er der ikke et publikationspres?, prøver jeg.

”Det er slet ikke noget, jeg mærker. Jeg synes, det er fint, at der bliver stillet krav til forskerne. Igen – løn og performance skal hænge sammen, og vi konkurrerer på top-publikationerne,” lyder svaret.

midt-617x347.jpg

Pilen peger kun én vej
Jeg beder Kasper om at rejse sig fra bænken i skyggen og stille sig foran statuen af Kong Frederik den 6. lige ved indgangen til haven. Jeg vil gerne tage nogle billeder til artiklen.

Han rejser sig og går beslutsomt over mod statuen. Pilen synes altid at pege én vej for Kasper Meisner Nielsen. Fremad.

Og selvom det tog 12 år, hvoraf de sidste seks uger foregik på den transsibiriske jernbane gennem øde terræn fra Beijing til Moskva, var der ingen tvivl om, hvor rejsen skulle ende.

”Jeg er sindssygt glad for at være tilbage som forsker på CBS,” slutter Kasper Meisner Nielsen.


Kasper Meisner Nielsens CV:
Professor, Department of Finance, Copenhagen Business School 2018 – nu
Associate Professor, Department of Finance, Hong Kong University of Science and Technology, 2013 – 2018
Assistant Professor, Department of Finance, Hong Kong University of Science and Technology, 2010 – 2013
Assistant Professor, Department of Finance, Chinese University of Hong Kong, 2007 – 2010
Assistant Professor, Department of Finance, Copenhagen Business School, 2005 – 2007
Research Fellow, Centre for Economic and Business Research, Copenhagen, Denmark, 2005 – 2009

Vigtigste forskningspublikationer:
Once bitten, twice shy: How inertia and personal experiences affect risk taking, with S. Andersen and T. Hanspal. Journal of Financial Economics 132 (3), 97-117. June 2019.

What death can tell: Are executives paid for their contribution to firm value? With B.D. Nguyen, Management Science 60 (12), 2994-3010. December 2014.

The value of independent directors: Evidence from sudden deaths with B.D. Nguyen, Journal of Financial Economics 98 (3), 550-567. December 2010.
 

For mere information kontakt venligst journalist Ida Eriksen

Sidst opdateret: Communications // 23/08/2019