CBS-forsker modtager EliteForsk-pris

Hvordan lykkes nogle ildsjæle med at skabe forandringer, mens andre ikke gør? Professor Eva Boxenbaum forsker i, hvilke drivkræfter der kan generere permanente samfundsforandringer.

05/05/2021

Foto: Søren Kjeldgaard
Foto: Søren Kjeldgaard

Hvad sker der, når Airbnb, modernismens store arkitekter eller Sofie Lindes tale ved Zulu Comedy Galla sætter en bølge af forandringer i gang? Og hvorfor lykkes det kun ganske få ildsjæle at ændre samfundets måder at gøre ting på?

Det har professor Eva Boxenbaum fra Institut for Organisation på Copenhagen Business School (CBS) sat sig for at finde svar på med sin forskning i institutionelle entreprenører.

Hun er en af fem forskere, som torsdag modtager EliteForsk-prisen. Den gives til Danmarks dygtigste yngre forskere for deres fremragende forskningsresultater og deres medvirken til at løse Danmarks og verdens store samfundsudfordringer.

Ildsjælene kommer udefra

Eva Boxenbaum har bl.a. undersøgt, hvordan ildsjæle bragte idéen om virksomheders sociale ansvar ind i organisationer i både Danmark og Quebec i Canada.

”Vi er så indlejret i samfundets normer, at vi burde være små marionetdukker i vores kulturelle univers. Alligevel er der altid nogen, der vil forandringerne,” siger hun og uddyber:

”Typisk er ildsjæle socialiseret et andet sted – i udlandet eller en anden type organisation. De har oplevet, at ting kan gøres radikalt anderledes, og de kan forestille sig alternativer, som kan løse nogle udfordringer i deres nuværende branche eller organisation.”

Betons store betydning

Forskningen viser også, at ildsjælene ikke kommer nogen vegne alene med deres idé. Det blev tydeligt i undersøgelsen af, hvordan modernismen forandrede byggeriet i store dele af den vestlige verden.  

Ildsjælene Le Corbusier, Arne Jacobsen og deres idéer om helt ny arkitektur havde aldrig fået det enorme gennembrud uden stærke samfundskræfter, der ville sikre gode boliger til hele befolkningen efter krigen. Afgørende blev også det nye byggemateriale beton, så man kunne bygge mere og hurtigere for de samme penge.

Nu undersøger Eva Boxenbaum og hendes team på CBS, hvordan offentlige biblioteker arbejder med social integration og via nybyggeri og andre kreative initiativer tilpasser sig samtiden.

Skrev til Moder Teresa

Eva Boxenbaums vej ind i topforskning er usædvanlig, idet et brev til Moder Teresa blev afgørende. Det gav i 1990 frivilligt job på det oprindelige hospice i Calcutta, og her blev hun dybt optaget af samspillet mellem ildsjæle, organisationer og kulturer i sundhedssektoren.

Det førte hende til Montreal i Canada, hvor hun studerede antropologi og socialt arbejde, og hun arbejdede som socialrådgiver, før hun blev forsker i organisationsteori på CBS.

”Eva Boxenbaum er i international topklasse og har opnået fremragende resultater. Hendes forskning har potentiale til at få betydning i forhold til forandringer inden for ligestilling og den grønne omstilling”, siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen.

De fem forskere modtager 1,2 millioner kroner som en anerkendelse af deres store indsats i dansk forskning. De 200.000 kroner er en personlig hæderspris, mens 1.000.000 kroner er øremærket til forskningsaktiviteter.

 

Uddannelses- og Forskningsministeriet (ufm.dk)

 

Sidst opdateret: Sekretariat for Ledelse og Kommunikation // 04/04/2022