Department of Business Humanities and Law

Pris til to CBS-historikere

- Kurt Jacobsen og Steen Andersen sætter fokus på industrien under 1. Verdenskrig

01/30/2009

 

Kurt Jacobsen og Steen Andersen sætter fokus på industrien under 1. Verdenskrig

Bogen ”Foss” har skaffet professor Kurt Jacobsen og adjunkt Steen Andersen, fra Center for Virksomhedshistorie, det prestigefyldte Professor Sven Henningsens Legat. Sammen med hæderen følger 20.000 kr. Overrækkelsen af legatet finder sted fredag den 30. januar 2009 i forbindelse med årsmødet i Selskabet for Samtidshistorisk Forskning.

 

Bedømt af fagfæller

Legatet uddeles efter legatbestyrelsens skøn til årets "bedste danske populærvidenskabelige bog inden for fagene samtidshistorie, statskundskab og international politik".

 

- Det er en pris, vi er rigtig glade for, da det er vore fagfæller inden for historie og statsvidenskab, der sidder i bestyrelsen for legatet. Det er et kvalitetsstempel, siger Kurt Jacobsen

Bogen "Foss" er desuden er blevet hædret af Berlingske Business som en af årets fem bedste danske erhvervsbøger.

 

Historiebøgerne må skrives om

Bogen er en biografi over erhvervslederen og politikeren Alexander Foss og er samtidig den første samlede fremstilling af det danske industriborgerskabs faglige og politiske organisering i begyndelsen af det 20. århundrede. De to forfattere peger dog på ét emne, som de mener, har haft betydning for tildelingen af prisen:

 

- Vores forskning i britiske arkiver afslørede, at den hidtidige forskning har taget afgørende fejl, når det gælder Danmarks udenrigshandelspolitik under 1. Verdenskrig. Industrirådets og især Alexander Foss’ rolle er hidtil blevet stærkt undervurderet, men det er der nu rettet op på, siger Steen Andersen og peger på, at historiebøgerne nu må skrives om.

Prisen har givet de to historikere blod på tanden til at gå videre med dansk industris handel og ageren under 1. Verdenskrig:

- Hidtil har forskningen helt overvejende fokuseret på 2. Verdenskrig og den tyske besættelse, men også under 1. Verdenskrig var Danmarks selvstændighed på spil. Dét vil vi gerne arbejde videre med, siger de to historikere.

 

 

Årets prismodtagere

Steen Andersen og Kurt Jacobsen deler æren med Peter Munck Christiansen og Michael Baggesen Klitgaard, der tildeles legatet for bogen "Den utænkelige reform".

 

 

The page was last edited by: Department of Business Humanities and Law // 04/29/2013