Tusindvis bruger firmaet som ulovlig kassekredit

Ny undersøgelse fra FSR viser, at over 14.000 virksomhedsejere tog ulovlige aktionærlån i 2012, men ifølge Professor Caspar Rose er der ingen garanti for tilbagebetaling

11/11/2013

FSR -danske revisorer- har netop lagt sidste hånd på en opgørelse, som viser, at godt nok er antallet af lovbrydere faldet fra over 16.000 i 2011, men noget tyder på, at faldet ikke skyldes, at selskabsejere er blevet mere lovlydige, vurderer formanden for FSR -danske revisorer, statsautoriseret revisor Morten Speitzer. "Antallet af ulovlige lån, der er forsvundet ud af selskaberne i forhold til 2011 svarer nogenlunde til antallet af nytilkomne ulovlige lån. Faldet på 2.000 fra 2011 til 2012 i høj grad kan i høj grad tilskrives, at mange af dem er gået konkurs, samt at mindre virksomheder med ulovlige lån ofte vælger revision fra. Hos de 30.000 danske virksomheder, som vælger revisionen fra, sker der nemlig ingen rapportering i revisorpåtegningen om eventuelle ulovlige aktionærlån". 

Virksomhedernes revisorer har i påtegningen pligt til at oplyse om ulovlige aktionærlån, når de støder på dem - ofte kommer der så ikke mere ud af den sag. Derudover må revisor pga. tavshedspligten hverken gøre kontrolmyndigheden, Erhvervsstyrelsen, opmærksom på ulovlighederne eller melde dem til politiet.

Men hvorfor er det et problem, når ejerne ulovligt låner penge i deres virksomheder? Professor ved CBS Caspar Rose har forklaret det således: "Der er jo ingen garanti for, at pengene nogensinde vil blive betalt tilbage, og ved at trække store summer ud, udhuler ejeren kapitalen i virksomheden, og det kan i sidste ende betyde, at aktionærer og kreditorer går glip af deres penge".

 

Uddrag fra Berlingske den 10. november  2013, business, side 10

The page was last edited by: Department of International Economics and Management // 12/17/2017