Kronik i Børsen: Et styrket finansielt tilsyn

News

Steen Thomsen: En rigtig god aftale mellem regeringen og oppositionen om den fremtidige regulering af banker og realkreditinstitutter i Danmark.

 
10/18/2013

Uddrag:

Den nye bestyrelse for Finanstilsynet er ikke at ligne med et parlament, hvor der skal sidde folk med forskellige syns- punkter, men mere en regering, der gerne skal kunne arbejde sammen som team.

Som Børsen har beskrevet er det en rigtig god aftale, der for nylig blev indgået mellem regeringen og oppositionen om den fremtidige regulering af banker og realkreditinstitutter i Danmark. Aftalen indebærer som bekendt øgede kapitalkrav til sektoren generelt og særligt til de store (såkaldt systemiske) finansielle virksomheder: Danske Bank, Nykredit, Nordea Bank Danmark, Jyske Bank, Sydbank, BRF Kredit og DLR Kredit. 

Ifølge aftalen skal bestyrelsen bestå af syv medlemmer, hvoraf mindst tre har relevant akademisk baggrund, to har ledelseserfaring fra den finansielle sektor, et har ledelseserfaring fra det øvrige erhvervsliv, og et medlem kommer fra Danmarks Nationalbank. Erhvervs- og vækstministeriet er observatør ved bestyrelsesmøderne, hvilket er naturligt, da der kan være brug for at vende vigtige spørgsmål med "ejeren" (ministeriet), og det er en fordel, hvis dette kan foregå på bestyrelsesmøderne.

Det er fastsat, at bestyrelsens medlemmer ikke kan være ansat eller bestyrelsesmedlem i de finansielle virksomheder der føres tilsyn med. Det er ledelsesmæssigt en god idé, da pågældende jo kan have en partsinteresse, som kan kortslutte kommandovejene. Hermed repareres en af svaghederne ved det tidligere Finansielle Råd, der indtil nu har hjulpet Tilsynet.
 


Steen Thomsen

Læs den fulde artikel i "Børsen", den 18. okt. 2013, kronik. Link til artiklen:  http://borsen.dk/nyheder/avisen/artikel/11/62958/artikel.html#ixzz2i4Wc3XxL

The page was last edited by: Department of International Economics and Management // 12/17/2017