Kronik i Børsen: Steen Thomsen

News

I nyere tid har Kinas ledere vist evne til at reformere systemet, men har efterkommerne, prinserne, arvet modet til at fortsætte?

 
11/05/2013

Et af de store spørgsmål i verdensøkonomien er, hvor længe Kina kan fortsætte med en uhørt høj økonomisk vækst. Spørgsmålet har fået øget aktualitet af, hvad mange ser som en uholdbar boble i landets boligpriser, der truer med at briste.

På længere sigt afhænger svaret dog først og fremmest af, om landets institutioner og governance kan understøtte høj økonomisk vækst, når fordelene ved industrialisering og vandring fra land til by er ved at være udtømt.

Skepsis over for Kinas fremtid

Begge dele kan have betydning for, hvordan danske virksomheder agerer i Kina, for eksempel hvor meget de lader sig integrere i landets økonomiske og politiske system.

Daron Acemoglu og James Robinson har i deres nye bog Why Nations Fail givet udtryk for skepsis med hensyn til Kinas fremtid. De påviser i bogen, hvordan økonomisk vækst afhænger af, om et land har pluralistiske politiske og økonomiske institutioner, der inddrager landets brede befolkning snarere end at udbytte den til gavn for en bestemt samfundsklasse. De hæfter sig ved, at Kinas brede befolkning og særlig landbefolkningen kun i beskedent omfang har fået del i landets økonomiske vækst, hvilket også er grunden til landets lave privatforbrug, store opsparingskvote og overskud på betalingsbalancen.

Kinas herskende klasse er ifølge Acemoglu og Robinson ikke en kapitalistisk overklasse, men en klike med tilknytning til det kommunistiske parti, blandt andet de såkaldte prinser (princelings), der er efterkommere af partiets elite. Acemoglu og Robinson ser en overvejende risiko for, at partifunktionærerne vil ønske at holde sig i magten ved at udskyde reformer, der er nødvendige for fortsat vækst.

Uddrag af kronik i "Børsen" den 4. november 2013. Læs den fulde artikel på  http://borsen.dk/nyheder/avisen/artikel/11/64562/artikel.html#ixzz2jmmb2UTc

The page was last edited by: Department of International Economics and Management // 12/17/2017