DI: Virksomheder kan tjene 50 milliarder kroner på lønspredning

"Et lønspredningssystem være gennemtænkt, så man belønner den arbejdsindsats der gavner virksomhedens bundlinje", mener professor Niels Westergaard-Nielsen

10/21/2013

Der kan opnås meget store gevinster, hvis de enkelte virksomheder bliver bedre til at bruge lønsystemer til at forbedre medarbejdernes indsats. Det viser en ny analyse fra Dansk Industri (DI). »Hvis de virksomheder, som har den laveste lønspredning, kommer op på gennemsnitsniveau, kan virksomhederne tjene 50 milliarder kroner ekstra årligt, fordi der skabes øget produktivitet,« lyder det fra underdirektør Steen Nielsen fra DI i en pressemeddelelse.

Underdirektøren opfordrer derfor virksomhederne til at indrette deres lønpolitik, så sammenhængen mellem aflønning og indsats bliver tæt forbundet. Det kan for eksempel ske ved at virksomhederne individuelt bedømmer og aflønner de ansatte, uanset om de eksempelvis har samme uddannelsesniveau og samme anciennitet i virksomheden. »Andre faktorer spiller også ind på produktiviteten, men de allerfleste virksomheder vil kunne opnå produktivitetsforbedringer ved at bruge lønspredning som værktøj,« lyder det fra Steen Nielsen.

Ifølge professor Niels Westergaard-Nielsen fra Copenhagen Business School , der har forsket i lønsystemernes påvirkning af medarbejdernes produktivitet, skal et lønspredningssystem være gennemtænkt, så man belønner den arbejdsindsats, som gavner virksomhedens bundlinje:
»Hvis man har et forkert indrettet lønsystem, kan det give en negativ effekt på produktiviteten. Hvis medarbejderne eksempelvis føler, at systemet er uretfærdigt, så medarbejderne synes, at belønningen gives til de forkerte«.


Niels Westergård-Nielsen

 

Fra "Berlingske Nyhedsbureau", den 20. oktober 2013

 

The page was last edited by: Department of International Economics and Management // 12/17/2017