Dimittendtale: Skatteretten binder de juridiske discipliner sammen

Vi har netop kunnet ønske tillykke til 22 nye dimittender fra Master i Skat. Årets dimittendtale blev holdt af advokat Anne Kjærhus Mortensen. Læs den her.

16/12/2021

Dimission Master i Skat

Kære sekretariat, kære undervisere, kære medstuderende.

Tour de Master i Skat har for os nu nået sin ende.

Vi startede på forskellige hold, med forskellige baggrunde. Mange fra Skat og revisorbranchen, enkelte fra finanssektoren, landbrugsrådgivningen og jeg selv fra advokatbranchen.

Serviceteamet alias sekretariatet i form af Helle og Jannie har dog hele tiden været det samme. I har hjulpet os gennem de forskellige skift på fornemmeste vis - tak for det. I har været hurtige til at svare og hele tiden hjælpe, hvor der var behov.

Vi har haft en række forskellige trænere undervejs - alias undervisere. Ikke nok med at det har været fagligt meget dygtige trænere, det har også været nogle af de dygtigste rent kommunikativt, herunder trænere der under en corona-lockdown har formået at veksle den fysisk træning over i online træning, uden det er gået ud over kvaliteten. Det er undervisere, der brænder for skat, og for at give os mest muligt med på vejen til målet. Tak for at dele ud af jeres store viden.

Kære medstuderende. Nu har vi så sammen nået målet. Vi har måske til tider overvejet at periodisere vores afslutning af masteren i et fremtidigt og uvist indkomstår, men vi fik trådt i pedalerne og er nu ved vejs ende. Hvem, hvad, hvor, hvordan, hvornår og hvorfor har for os alle fået en ny betydning. Vi har fået nye værktøjer, som ikke alene kan bruges i skatteretten, men generelt ved anvendelse af den juridiske metode i vores hverdag. Når man kommer på holdet med hver sit speciale, finder man ud af, hvad det er, skatteretten kan - nemlig at binde alle de øvrige juridiske discipliner sammen. Jo længere man kommer ud i de forskellige grene af skatteretten, jo større et overblik og forståelse for sammenhængene får man. 

Masteren giver således ikke blot en fagfaglige specialistforståelse, men giver – for sådan en som mig – en mere generelt drifts og regnskabsmæssig forståelse. Dødsbobeskatningen bliver flettet sammen med generationsskifte, med beskatning af aktieavance, kursgevinster og fast ejendom, og underliggende for det hele er en forståelse af personskatteretten, selskabsskatteretten, skat og regnskab samt ikke mindst skatteprocessen.

Når man kommer med hver sin baggrund, finder man ud af, at selvom vi til tider sidder på hver vores side af bordet, er det samme metode, vi bruger, og samme ønske vi har - nemlig at finde ud af hvad det juridisk rigtige resultat er. Det giver en stor respekt og forståelse for hinandens arbejdsfunktioner og dermed også et grundlag for at samarbejde på tværs af funktioner, herunder på tværs af den offentlige og den private sektor.

Derfor bærer vi også som snart tidligere masterryttere ansvaret for at tilskynde andre til efteruddannelse i form af en master eller lign. uddannelse. Masteren giver at andet forståelsesgrundlag end enkeltkurserne. Det at kunne få lov til at fordybe sig i et samlet forløb, det at kunne få tid til at gå bag om reglerne, gå ind i ”hvorfor” og dermed kunne hæve skatteretten op på ikke blot et anvendelsesniveau, men et andet forståelses- og fortolkningsniveau giver ikke kun yderligere nysgerrighed, men også stor arbejdsmotivation og arbejdsglæde.

Nu er vi nået målet på Champs-Élysées, læs Dalgas Have. Tilbage er champagnen, en dejlig dag og en forhåbning om at vi mødes igen på den anden side, rigere på viden inden for skatteretten, på hinandens måde at tilgå sagerne, rigere på metode og værktøjer, og en stor uddannelsesmæssig oplevelse rigere.

Kære medstuderende og kære CBS: Tusind tak for en hård, stejl, udfordrende og spændende tour de Master i Skat.

 

Sidst opdateret: Master i Skat // 16/12/2021