Studieledelsesklummen - Et rejsebrev fra Harvard

MPG-underviser og Professor, Carsten Greve, er aktuelt på Harvard University. Læs hans rejsebrev med refleksioner om, hvordan det er at være offentlig leder i USA.

21/03/2019

Af: Carsten Greve, Professor, Institut for Organisering, CBS

Carsten Greve_Harvard_web

Det er lidt af en drøm at komme på Harvard, når man som jeg beskæftiger sig med politik, offentlige organisationer og ledelse. Harvard ligner det, man ser på film: En stort gammelt universitet (USA's ældste) på et campus med ”Harvard Yard” som den centrale del af universitetet, hvor studerende, forskere (og turister) går fra A til B, mens de diskuterer forelæsninger, joker med hinanden eller taler og kigger i deres mobiltelefoner. Bydelen Cambridge, hvor Harvard ligger, har mange caféer, restauranter og steder, hvor man kan gå ud og høre musik. Der er college sport med basketball og ishockey.

Der er så mange interessante oplæg, at det er svært at vælge ud. Som professor Peter Katzenstein fra Cornell University, der gæsteforelæste om ”Trumpism and American foreign policy” sagde til indledning: ”Tak fordi I kom, jeg ved I kunne have valgt 6 andre spændende forelæsninger i dag”. Han havde ret: Det var en mandag eftermiddag, og samtidig holdt for eksempel Doris Kearns Goodwin og David Gergen, der har skrevet om præsidenters lederstil, oplæg på Kennedy School of Government, mens Gary Cohn, tidligere finansiel rådgiver i den nuværende amerikanske regering, holdt oplæg et tredje sted.

Jeg er på Weatherhead Center for International Affairs, som har et samarbejde med SCANCOR, et konsortium af nordiske universiteter, hvor CBS har en ledende rolle. Vi er 6 nordiske forskere på Weatherhead Center lige nu. Her hørte jeg oplæg om ”international security”-studier og ”global history” (læs: historieskrivning hvor USA ikke er i centrum), hvor forskerne fortæller om de store linjer i den måde, stater samarbejder på. Jeg har selv taget det internationale perspektiv op, og skal præsentere min egen forskning om internationale organisationers syn på offentlig-private partnerskaber senere i foråret.

Det er især de store linjer, der optager forskere, studerende og debattører her på Harvard: Hvordan håndterer vi udfordringen fra ”big tech”? Hvordan kan studerende og forskere gøre en forskel for et bedre samfund? Hvordan kan omstillingen til et mere grønt og klimavenligt samfund foregå? Til at debattere disse spørgsmål inviterer Harvard nogle af de mest markante folk: Jeg var til oplæg på Kennedy School of Government om ”Big tech and democracy”, om hvordan tech firmaernes egen infrastruktur er ved at udgøre et privat alternativ til den offentlige sektors infrastruktur. Jeg hørte Jack Lew (tidligere finansminister og chief of staff hos Obama) fortælle om udfordringerne med at kæmpe for et bedre samfund. Jeg hørte Caroline Kennedy (John F. Kennedys datter) debattere med senator Edward Markey om ”The Green New Deal”, som han dagen før havde lanceret i Washington DC med Alexendria Ocasio-Cortez.

Om ikke så lang tid skal jeg mødes med Mark Moore, der jo er professor her på Harvard, og som talte på den store MPG-konference på Nationalmuseet i Danmark sidste år. Hans begreb om offentlig værdiskabelse er der helt afgjort brug for, når offentlige ledere skal gøre en forskel.

Hvordan er det så at være offentlig leder i USA, hvor den offentlige sektor er udsat for kritik af ens egen regering? Der er en vilje til at se fremad. USA handler om at give et bud på, hvad fremtiden vil bringe, som professor Peter Katzenstein sagde i sin forelæsning, og her er civilsamfundet, virksomheder og de enkelte delstater aktive. ”Don’t agonize, organize!” var senatoren fra Massachusetts, Edward Markeys slagord til de mange, der gerne vil se konstruktivt på fremtiden.

Sidst opdateret: Master of Public Governance // 21/03/2019