Master of Business Development

Forretningsudvikling handler om struktur og om at turde byde autonomi velkommen

Den nye master i Business Development er for alle, der arbejder med at skabe og udvikle forretning. Et af de afgørende værktøjer, man lærer på uddannelsen, er at balancere struktur med autonomi.

Thomas Ritter CBS forretningsudvikling

Hvis virksomheder og organisationer vil vækste og have succes i fremtiden, så er det essentielt, at de forstår at forretningsudvikle. Den præmis har flere virksomheder erkendt. Men mange virksomheder ved ikke, hvordan de skal gribe forretningsudviklingen an. Det fortæller Thomas Ritter, der er professor og underviser i faget ”Forretningsudvikling” på Master of Business Development.

”I Danmark er vores kernekompetence innovation og teknologi. Men når det kommer til at bygge en forretning op omkring det og tjene penge på det, så halter vi lidt bagefter. Jeg oplever mange virksomheder, der efterspørger modeller til forretningsudvikling, og det er blandt andet det, man kan få med den nye master i forretningsudvikling,” forklarer Thomas Ritter.

STRUKTUR OG AUTONOMI GÅR HÅND I HÅND
Uddannelsen giver de kernekompetencer, der skal til for at udvikle en forretning. Man lærer blandt andet, hvordan man ensretter flere afdelinger i en virksomhed eller en organisation, så man får en samlet struktur.

”Det er det, mange virksomheder efterspørger – hvordan får man ensartede processer, så afdelingerne taler bedre sammen. Struktur er helt afgørende, hvis man skal udvikle en forretning. Det gør, at man har en samlet masterplan for, hvor man skal kanalisere kræfterne hen, så alle i virksomheden går i samme retning,” forklarer Thomas Ritter.

Men samtidig påpeger han, at der, når man arbejder med forretningsudvikling, også ligger en vigtig pointe i at lære autonomi, fordi struktur ikke kan udvikle en forretning alene. Det er vigtigt at se på, hvordan energien til at forandre noget opstår i en organisation.

”Forretningsudvikling starter sjældent med CEO’ens brandtale. Det starter oftere længere nede i organisationen, hvor nogen, helt under radaren, har bikset et eller andet sammen, der er så godt, at det bliver en del af strategien. Den form for autonomi skal en forretningsudvikler lære at gøre plads til for sidenhen at udnytte det til fulde i forretningsstrategien. Der skal være plads til autonomi, for det er ofte her, magien opstår, som kan udvikle virksomheden,” fastslår Thomas Ritter.

FORRETNINGSUDVIKLING FRA TEORI TIL PRAKSIS
Master of Business Development er for alle, der til daglig arbejder med at udvikle og skabe forretning. Kernen i uddannelsen er derfor at give deltagerne viden og redskaber, der på kort tid kan omsættes til værdi i praksis. ”Vores uddannelse er bygget sådan op, at man kan gå ud og integrere det, man lærer, med det samme i sin virksomhed. Så man løser faktisk ikke kun opgaverne gennem cases – man kan også gøre det i realiteten. Vores mål er ikke kun, at folk skal bestå eksamen – vi vil også gerne have, at deltagerne udvikler deres organisation, bliver forfremmet og skaber flere jobs, mens de tager uddannelsen,” slutter Thomas Ritter.

BONUSINFO
Thomas er leder af projektet ”Fra big data til big business”, der tager udgangspunkt i, hvordan man tjener penge med afsæt i data. Thomas har desuden allieret sig med Carsten Lund Pedersen, der er ekspert i autonomi i organisationer, og som til dagligt er postdoc-forsker ved SMG på CBS. Sammen forsker og underviser de i sammenspillet mellem autonomi og strategi. og udvikler bl.a. “strategy as projects”-metoden, hvor projekter bruges til at forklare og planlægge forretningsudvikling.

Læs vores andre inspirationsartikler om forretningsudvikling her 

Sidst opdateret: Master of Business Development // 17/12/2017