Er den offentlige sektor i ledelseskrise?


03/11/2015
Ja, er svaret ifølge forfatterne bag bogen Ledelseskrise i konkurrencestaten, professor i statskundskab på Københavns Universitet Lars Bo Kaspersen og organisationsstrateg Jan Nørgaard.
De to forfattere peger på, at offentlig ledelse fokuserer for meget på effektivitet, målinger og topstyring og for lidt på at udvikle velfærden i dialog med medarbejderne. Det betyder, at den offentlige sektor står i den største ledelseskrise siden 1864 – en ledelseskrise, der rammer alle. Konsekvensen bliver ringere serviceydelser, overbelægning på hospitaler, kostbare fejl i SKAT, stress, mistrivsel og sygefravær blandt de offentligt ansatte.
 
Lars Bo Kaspersen og Jan Nørgaard argumenterer for at problemet er, at staten, embedsapparatet og den politiske elite udstikker og definerer løsningerne på alle problemer i velfærdsstaten. Top-down-modeller, kvalitetsmålinger og effektiviseringsværktøjer er løsningen på alle udfordringer, fordi det er konkurrencestaten, der får lov at diktere måden som den offentlige sektor skal styres på - og det betyder, at velfærdsstaten er presset som aldrig før
 
Kritikken mod ledelsen af den offentlige sektor hører vi jævnligt fra de ansatte, men ifølge de to forfattere er også vælgerne på vej til at reagere. Liberal Alliance, Alternativet og Dansk Folkeparti kan være afspejlinger af, at der er noget i gang i befolkningen og den nylige valgsucces for de tre partier ses som et muligt udtryk for, at vælgerne har øget tillid til partier, der ikke har siddet i regering, og derfor ikke er en del af »the establishment«.
 
Lars Bo stiller bl.a. spørgsmålene, Hvad er konkurrencestaten for en størrelse? Og hvilke præmisser bygger den på? Du kan læse mere om modulet og de andre spændende modulet i foråret 2016 i Moduludbudskataloget.
Sidst opdateret: Master of Public Governance // 03/11/2015