Poulfelt: Ledelse lige nu skal være uformel

Nedture og opture erstatter hinanden hurtigere end før og stiller større krav til ledere, som skal være uformelle og skabe arbejde, der giver mening. Det vurderer CBS-professor Flemming Poulfelt, som fejrede sit 40-års jubilæum med at give indsigt i Ledelse lige nu.

10/04/2013

Der var to primære årsager til, at arrangementet på ”Ledelse lige nu” på CBS var velbesøgt. Et er, at finanskrisen stiller nye krav til lederne, der ikke har råd til at være foruden viden, som kan få deres virksomheder over på den anden side. Den anden årsag til det fyldte auditorium var, at hovedarrangøren Flemming Poulfelt fejrede sit 40-års jubilæum i samme anledning ved at øse ud af sin forskning. Han er professor ved Ledelse, Politik og Filosofi og prodekan for forskningsformidling på CBS.

Nødvendige forandringer
Flemming Poulfelt krydrede fra arrangementets begyndelse de aktuelle ledelsesudfordringer med store armbevægelser, godt humør og imødekommenhed:

- Det er rigtig fedt at se jer. Velkommen til ”Ledelse lige nu”. Nutiden er kompliceret for ledere, der lige nu møder modsatrettede krav. Det er hårdt, for nutiden er kendetegnet af op- og nedture. Et øjeblik er der positive forventninger til detailhandlen, og så går det ned. Så er det Lego, der skovler penge ind. Næste øjeblik er det Lego, der fyrer, sagde han til den helt fyldte sal.

Hans pointe var, at det – trods nutidens svære betingelser - er ledernes ansvar at skabe de forandringer, der skal til, så virksomhederne klarer sig bedre på det nuværende ustabile marked eller eksempelvis håndterer kunder bedre og derved øger indtjeningen.

Lederen giver mening  ved at tænke omvendt
En leder skal kunne lede på en uformel måde, og en leder skal være med til at gøre arbejdet meningsfuldt, fortalte Flemming Poulfelt om nutidens tendenser inden for ledelse og gav bud på kravene til fremtidens ledere:

- Ledere skal kunne skabe arbejde, der giver mening. Ledere skal udvikle motivationsniveauet, fordi vi skaber bedre resultater, hvis vi synes, det, vi laver, er sjovt. Lederne skal skabe gejst og engagement ved at fremme energi og begejstring. Lederen skal gå forrest og bruge ledelsesretten til at præge og påvirke. Fremtidens ledere skal ikke bare sige, hvilke værdier der er centrale for virksomheden, men også afgøre, hvad det er for værdier, der skal være i  butikken, sagde Flemming Poulfelt og opfordrede til at tænke ”omvendt”.

Han brugte Google som eksempel på et firma, der har tænkt omvendt, og som ikke et blevet rige af det produkt, forbrugerne umiddelbart oftest benytter sig af. Google har derimod tænkt anderledes og finder indtjening på nye måder.

Poulfelts opfordringer til fremtidens ledere:

  • Tag del i udfordringernes paradis – for hvordan, lederen lader sig udfordre, er afgørende for, hvordan udfordringen håndteres, og det afgør resultaterne
  • Brug omvendt tænkning/anderledes tænkning – f.eks. som Google
  • Retfærdiggør ressourceforbruget – brug de 20 % uudnyttede kræfter
  • Gå fra 'best practice' til 'future practice'
  • Fremtidens ledere skal være præget af passion og lyst til mening, tillid og loyalitet, åbenhed, tålmod, evne til at skabe tryghed og venskab samt have smag for initiativ og opfindsomhed
     

For flere oplysninger kontakt professor Flemming Poulfelt fp.lpf@cbs.dk

Sidst opdateret: Communications // 25/01/2024