Årsfest med minister, samarbejdspartnere og tale fra erhvervslivet

Nyheder

Knap 600 deltog i CBS’ 97 års fødselsdag fredag, hvor æresdoktorer blev hædret, uddannelses- og forskningsministeren fortalte, hvor tæt hun var på at læse på CBS og Carlsbergs CEO leverede sin formel til succes.

 

Knap 600 gæster fejrede CBS' 97 års fødselsdag i Ovnhallen, Porcelænshaven.
CBS' bestyrelsesformand Peter Schützse byder velkommen som aftenens første taler.
Rektor Per Holten-Andersen udnævner professor i jura Henry Hansmann fra Yale Law School til æresdoktor. Fra venstre er de to andre nyudnævnte æresdoktorer; professor Darrell Duffie fra Stanford Graduate School of Business og professor Peter Miller fra London School of Economics.
Rektor Per Holten-Andersen ved talerstolen, hvor han bl.a. fremhævede CBS' bidrag til samfundet og universitetets internationale udsyn.
Uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen fremhævede i sin tale CBS’ innovative karakter og profil inden for entreprenørskab.
Som noget nyt bød årsfesten også på en tale fra erhvervslivet; CEO for Carlsberg Jørgen Buhl Rasmussen.
Formanden og næstformanden for CBS Students, Charlotte Gjedde og Marlene Holm fra CBS Students, præsenterede deres budskab til årsfesten.
23/03/2014

Foto: Henriette Frausing

Af Matilde Hørmand-Pallesen

Rød løber og blafrende fakler bød fredag aften gæsterne velkommen til CBS’ Årsfest 2014 i lun læ for regnen i Ovnhallen, Porcelænshaven. Gæsterne i balkjoler, med butterfly og perlehalskæder fik serveret en velkomstdrink i form af en pilsner på flaske, for Carlsberg havde været så venlig at sponsorere drikkevarer til festen.

Aftenens talere bestod af CBS’ bestyrelsesformand Peter Schütze, rektor Per Holten-Andersen, uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nilsen(RV), CEO og adm. direktør for Carlsberg Jørgen Buhl Rasmussen og formand og næstformand for CBS students, Charlotte Gjedde og Marlene Holm.

De knap 600 gæster, som bl.a. bestod af samarbejdspartnere i erhvervslivet; relationer i medier, politikere, styrelser og organisationer; forskere, administrativt personale og studerende på CBS, blev samlet ved rundborde, hvor talerne både kunne følges fra scenen og fra storskærme.

Æresdoktorer fra prominente universiteter udnævnt
Traditionen tro overrakte rektor diplomer til tre nyudnævnte æresdoktorer, som CBS gerne vil hædre og skabe stærkere bånd til. Årets æresdoktorer var Darrell Duffie, Dean Witter Distinguished Professor i finansiering ved Stanford Graduate School of Business, Henry Hansmann, Oscar M. Ruebhausen Professor i jura ved Yale Law School og Peter Miller, professor i Management Accounting, London School of Economics. De udtrykte alle stor taknemmelighed for at blive hædret. Professor Henry Hansmann nævnte, at han var særligt glad for at gense Danmark, da han under Vietnamkrigen måtte væk fra USA og flyttede til Aarhus i en periode.   

Rektorpuf til ministeren
I samklang med bestyrelsesformand Peter Schützes tale fremhævede rektor Per Holten-Andersen CBS’ bidrag til samfundet og universitetets internationale udsyn. Han fremhævede, at 80 procent af CBS dimittender får arbejde i den private sektor. CBS uddanner flere studerende end nogensinde og må afvise 50 pct. af 1. prioritetsansøgerne. I år vil CBS dog for første gang i to årtier ikke optage flere studerende end året før. Årsagen er, at CBS ikke modtager tilstrækkelige finansielle midler til at sikre kvaliteten i uddannelserne, hvis optaget skal øges, sagde rektor.

Mellem talerne slangede et talrigt serveringspersonale sig om rundbordene og serverede en overdådig flerretters menu tilsat særligt udvalgte Carlsberg-øl med strejf af alt fra banan- og kokossmag til chokolade og tobak. Og øl med en alkoholprocent på 10, der kan holde helt til CBS’ 200 års fødselsdag, fortalte Brygmester Morten Ibsen til forsamlingen.

Ministerros til CBS
Uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen lagde ud med at opfordre CBS til at fortsætte med at ”punch above it’s weight financially”. Ministeren lod publikum få et blik ind i hendes private relation til CBS. Begge hendes forældre er uddannet fra CBS og både de og studievejlederen i gymnasiet havde ment, at CBS var det rigtige match for hende. Men politik trak for meget.
Ministeren sendte ros i retning af CBS Students for de mange aktivitetsforeninger, CBS Students står bag. Den sociale dimension af studielivet er yderst vigtig, nævnte ministeren og kaldte CBS Students for "role models".
Set i lyset af den aktuelle debat om jobmangel blandt akademikere fremhævede ministeren CBS’ innovative karakter og profil inden for entreprenørskab. En profil der gør, at ministeren tror på, at CBS’ere nok skal skabe sine egne job.
Sofie Carsten Nielsen bemærkede og anerkendte CBS’ markante grad af internationalisering ved den høje andel af udenlandske studerende og internationale undervisere på CBS – og ved som det eneste danske universitet at afholde selve årsfesten på engelsk.

Carlsberg: CBS er en vigtig samarbejdspartner
Som noget nyt bød årsfesten også på en tale fra erhvervslivet. CEO for Carlsberg, Jørgen Buhl Rasmussen (kandidat fra CBS og adjungeret professor), lagde ud med at nævne to ord, han opfatter som nøglen til succes som topleder: balance og indsigt (balance and insight). Han understregede værdien af Carlsbergs og CBS’ samarbejde.
- CBS er en af vores vigtige samarbejdspartner, lød det fra den adm. direktør. Samarbejdet beskrev han i form af business cases, workshops og udveksling af viden mellem CBS’ forskere og Carlsberg-ansatte og rekruttering af kandidater fra CBS. Afsluttende gav Jørgen Buhl Rasmussen fire råd ud fra egne erfaringer som leder: kopier ikke topchefer, men lad dig inspirere og find din egen stil, gør ting hurtigere, være i stand til at sig nej og husk at have det sjovt.

Queens of CBS Students
Toastmaster og professor Peter Møllgaard spandt hele aftenen talerne elegant sammen og sørgede for ro med en insisterende klokke. Aftenens sidste talere introducerede han som ’Queens of CBS’; formanden og næstformanden for CBS Students, Charlotte Gjedde og Marlene Holm CBS Students. De brugte eventyrets virkemidler til præsentere deres budskab. De bed mærke i, at ministeren kaldte dem rollemodeller i sin tale og turde derfor også udnævne CBS Students til at være ’magien’ i eventyret. Pladsmangel på CBS og krav om hurtigere gennemført uddannelse var de sorte skyer, der trak ind over universitetsverdenen. Deres mission var at få de sorte skyer til at forsvinde. Som i et eventyr hidkaldte de derfor tre hjælpere, for at få CBS på ret kurs; erhvervslivet, ministeren og CBS. I fællesskab med CBS Students skulle de alle sørge for at skabe den gode uddannelse.
- Den gode uddannelse har sine rødder i tilstrækkelig plads til at studere, mulighed for udvekslingsophold, tid til frivilligt arbejde og studiejob, lød det fra CBS Students, der ønskede fejringen af CBS det bedste.
- Må festen vare mange dage, mange nætter eller bare mange timer, sluttede CBS Students af.
 

Sidst opdateret: Communications // 25/03/2014