Forskningens Døgn 2014: Ind i big data-strømmen – og ud igen?

Igen i år inviterer CBS Public-Private Platform til et arrangement i forbindelse med Forskningens Døgn. Selv om mange taler om 'big data', så har de færreste en klar idé om hvordan det praktisk foregår når forskelligartede datamængder omsættes til analyser og visualiseringer, og mange ikke er opmærksomme på at de selv kan styre hvilke digitale spor de efterlader. På dette seminar vil to eksperter fra CBS’ Big Data Forum give en række bud på hvordan konkrete objekter og handlinger omsættes til big data-analyser og visualiseringer og hvordan vi kan navigere i denne datastrøm.

Fredag, 25 april, 2014 - 08:30 to 10:00

Forskningens Døgn 2014: Ind i big data-strømmen – og ud igen?

Igen i år inviterer CBS Public-Private Platform til et arrangement i forbindelse med Forskningens Døgn.

Der er et stigende fokus på ’big data’ i virksomheder, medierne og blandt beslutningstagere. Men diskussionerne handler ikke kun om de muligheder for at påvirke handlingsmønstre eller skabe ny viden, som store datamængder og veltrænede algoritmer tilbyder. Der er også en stigende data-skepsis, og Edward Snowdens afsløringer af NSA’s overvågningsprogram er blot seneste eksempel på at big data har en række problematiske konsekvenser. Disse erkendelser af dobbeltsidigheden i big data har skabt et stigende fokus på kryptering, privatliv og ’digitalt selvforsvar’, og har medført en mindsket grad af tillid til internettet som kommunikationsplatform. Skyggesiderne af udviklingen inden for digitale medier, data-indsamling og gennemsigtighed er måske bedst udstillet i Dave Eggers nye roman The Circle, der i litterær form beskriver et samfund, hvor slogans som ’secrets are lies’ and ’privacy is theft’ er alment accepterede og hvor ’overdelere’, ’dataholikere’ og ’internet-evangelister’ propper deres skriveborde og liv med et konstant stigende antal skærme og arbejder på at dataficere hele verden.

Men hverken forherligelsen af big data eller frygten for ’total information’ giver os indblik i de måder hvorpå store datamængder omsættes til brugbar viden og vores muligheder for selv at navigere i datastrømmen. På dette seminar vil to eksperter fra CBS’ Big Data Forum give en række bud på hvordan konkrete objekter og handlinger omsættes til big data-analyser og visualiseringer, hvordan vi kan navigere i denne datastrøm, og pege på mulighederne for selv at styre hvilke digitale spor vi efterlader.

Oplægsholdere

De to oplægsholdere er Pernille Tranberg, som er journalist, tidligere fellow på Syddansk Universitet og forfatter til en række bøger om internettet, data og privatliv, samt Anders Koed Madsen, som er adjunkt på Aalborg Universitet, hvor han forsker i big data og visualiseringer. Seminaret modereres af Mikkel Flyverbom, som er lektor på CBS, hvor han også står for Public-Private Platformens klynge Internet, Business and Society og herunder også Big Data Forum.

Anders Koed Madsen

Læs mere om Anders Koed Madsen her.

Pernille Tranberg

Læs mere om Pernille Tranberg blandt andet her og her.

Mikkel Flyverbom

Læs mere om Mikkel Flyverbom her.

 

Program

08:15 Dørerne åbner, croissants og kaffe

08:30 Velkommen ved lektor og CBS Public-Private Platform klyngefacilitator Mikkel Flyverbom

08:45 Anders Koed Madsen, adjunkt Aalborg Universitet

09:15 Pernille Tranberg, journalist og stifter af Digital Identitet

09:45 Q&A
 

Deltagelse

Deltagelse er gratis, men registrering er påkrævet. Meld dig til via email pppevents@cbs.dk

Sidst opdateret: Public-Private Platform // 02/09/2020