Kan EU styre finanskapitalen?

Hvad skyldes krisen og hvad har EU gjort til nu? Hvilke reformer af bankerne er nødvendige? Skal de opdeles? Er den hidtidige regulering efter krisen for meget, for lidt eller helt ramt ved siden af? Hvad kan og vil EU?

 
Lørdag, 4 maj, 2013 - 11:00 to 16:30

Finanssektoren fik fra 1980erne stadig friere tøjler i vækstens navn, og dereguleringen bidragede væsentligt til den verdenskrise, der fra september 2008 spredte sig i kølvandet på kollapset på Lehman Brothers, USAs fjerdestørste investeringsbank. Dette til trods spiller finanssektoren i dag en afgørende rolle i EU, når der skal laves ny regulering. Og finansmarkedets reaktion bruges af politikere og medier som det afgørende pejlemærke i den offentlige debat om politik på økonomi- og finansområdet. EU arbejder i disse måneder på bankunion, kapitalkravsdirektiv og anden regulering på finansområdet. Men er det nok - og den rette regulering, der laves? Hvilken rolle spillede dereguleringen af finanssektoren i krisen? Hvilken rolle spiller private finansinstitutioner i dag i vores liv? Hvad gør EU og hvad skal der til, for at det ikke sker igen? Magter EU at styre finanssektoren? Vil EU gøre det? Hvordan tager politikerne magten tilbage?

Oplæg af:  Ole Bjerg (pengesociolog, CBS), Lars Pehrson (direktør, Merkurbank) og Kenneth Haar, finans- og lobbyekspert, Attac/Corporate Europe Observatory). Paneldebat med Nadeem Farooq (R), Frank Aaen (El), Mette Reissmann (S) og en repræsentant fra Venstre.

Pris: 100 kr., 50 kr. for studerende og CBS-ansatte. Der serveres en frokostting og kaffe. Læs mere og tilmeld dig på www.deo.dk

Deloitte Auditoriet (SPs16), Copenhagen Business School (CBS), Solbjerg Plads 3, st., 2000 Frederiksberg (ved Metro-stop)

Program:

11:00: Velkommen

11.15-12: Hvad gjorde EU efter finanskrisen? Fik finanslobbyen hvad den ville?
Slaget om ny finansregulering i Bruxelles, og et bud på hvem der vandt. Oplæg ved Kenneth Haar, Corporate Europe Observatory (og ATTAC)

12-12.45: Hvor skal pengene komme fra?
Hvilke reformer skal der til for at løse gældskrisen? Oplæg ved Ole Bjerg, lektor på Copenhagen Business School

12.45-13.30: Frokost

13.30-14.15: Hvordan får vi sikre banker?
Hvad vil de nye regler for banker betyde, og skaber de en sikker finanssektor til fordel for alle. Lars Pehrson (Merkurbank).

14.15-15.30: Hvor langt kom vi med bankerne, og mangler der noget?
Politikerdebat om bankerne. Om de nåede det, de ville i de år, hvor nye regler for bankerne kom på bordet takket være finanskrisen – om kapitalkrav, bankunion og bonusregler har skabt en anden bankverden end den, der førte os ud i moradset.
Nadeem Farooq (Det Radikale Venstre)- Frank Aaen (Enhedslisten)- Mette Reissmann (Socialdemokraterne)

Også Venstre er inviteret til at stille med en paneldeltager.

Sidst opdateret: Sustainability Platform // 12/02/2019