Plagiering – hvad er det?
01/06/2018
CBS Bibliotek gennemførte i efteråret 2017 en undersøgelse af CBS-studerendes forståelse af og holdning til plagiering. 755 studerende deltog i undersøgelsen og resultaterne var interessante, men ikke helt så overraskende.
Hovedkonklusionerne er:
- CBS-studerendes forståelse af plagiering er traditionelt og kredser mest om det at anvende andres tanker og formuleringer uden at angive det i teksten ved hjælp af henvisninger og referencer.
- En tredjedel af respondenterne erkender enten at være meget usikre på deres forståelse af plagiering eller har ganske enkelt ingen fornemmelse af om de forstår hvad det indebærer eller ej.
- Studerendes primære kilde til viden om plagiering er deres undervisere og vejledere, skarpt forfulgt af medstuderende og bibliotekspersonale.
- Det anses som en alvorligere forseelse at præsentere andres ideer og tanker som ens eget end at kopiere ord og sætninger uden korrekt kildehenvisning.
- Fænomenet selvplagiering ringer ingen klokker hos hovedparten af de adspurgte. 60 % svarer således at de ikke betragter det at aflevere en allerede bedømt opgave til bedømmelse i et andet kursus som særligt problematisk.
- Et ikke ubetydeligt antal respondenter anser ikke det at indlevere en lånt eller købt opgave til bedømmelse som særligt alvorligt.
- 20 % af respondenterne angiver at de på et eller andet tidspunkt i deres studieforløb har følt sig fristet til at plagiere. Af disse har 19 % rent faktisk plagieret, mens hele 36 % ikke ved om de har plagieret eller ej!
- 45 % af respondenterne mener at kende nogen som har plagieret.
- De væsentligste årsager til at studerende plagierer er: arbejdspres, at det er let, desperation, misforståelse
Vi samler selvfølgelig op på resultaterne og sætter relevante tiltag i gang. Tusind tak til alle jer, der har bidraget med input.
Sidst opdateret: CBS Library // 01/06/2018