Det vil jeg læse denne sommer 2

Se hvad CBS Biblioteks medarbejdere anbefaler og selv vil læse i sommerferien

20/07/2018

Bøger

tb.lib

Thomas Basbøll, Specialkonsulent og Skrivevejleder, anbefaler

I tid hvor alt skal fornyes, er det nærmest innovativt at være ”old school”. Jeg vil derfor anbefale to bøger der peger på dét i vores akademiske kultur, der måske hellere skulle bevares end udvikles.

I Clear and Simple as the Truth beskriver Francis-Noël Thomas og Mark Turner den “klassiske stil”, hvori man henvender sig til intellektuelt ligeværdige for at fremstille en sandhed på en ligefrem måde.
Dette har længe været ”god Latin” på universitet, men man fornemmer nogle gange at folk tror at opgaven er en lidt anden. Thomas og Turner prøver at overbevise os om værdien i, at finde klarhed og enkelthed i vores skriftlige arbejder, og viser os også hvordan man kan opnå det.

Endnu mere old-school, er Norm Friesen’s The Textbook and the Lecture, der forsøger at forsvare forelæsnigen og lærebogen som universitetpædagogiske grundpiller.
I en tid med stigende brug af ”blended learning” og ”flipped classrooms”, kan Friessen’s historiske gennemgang af hvad de klassisike læringsmidler skulle bruges til måske i det mindste stimulere til nostalgi.
Han tager os helt tilbage til 2500 f.kr. for at give os et indbilk i, hvordan vores uddannalses systemer understøtter det den franske historiker Fernand Braudel kalder la longue durée.

Find bøgerne

Thomas, Francis-Noël, & Turner, Mark. (2011). Clear and Simple as the Truth: Writing classic prose (2.nd ed.). Princeton, N.J: Princeton University Press.

Friesen, N. (2017). The Textbook & the Lecture: Education in the age of new media (Tech.edu : a Hopkins series on education and technology). Baltimore: Johns Hopkins University Press.

lbllib
Liv Bjerge Laursen, Bibliotekar, anbefaler

Når det er ferietid, ynder jeg at læse lange romaner med masser af handling, ofte også at genlæse bøger, jeg kender; det er som at tage en god ven med på ferie.

Det kunne f.eks. være Greven af Monte Cristo af Alexandre Dumas. Hvad enten du læser den på originalsproget fransk eller en af de utallige oversættelser, så find en udgave, der ikke er forkortet og nyd de malende beskrivelser og ikke mindst de spidende samtaler.

Er du ikke til de lange bøger eller foretrækker du noget mere kort og præcist, noget mindre eventyrligt og mere virkelighedsnært, så vil jeg varmt anbefale den danske forfatter Helle Helle.
Begynd gerne med hendes gennembrudsroman Rødby-Puttgraden, der med et stramt og utroligt præcist sprog formidler intens stemning i det hverdagsagtige.

Selvom Helle Helle er en dansk forfatter er hun oversat til mange sprog, dog er Rødby-Puttgarden ikke oversat til engelsk, men det er:
Forestillingen om et ukompliceret liv med en mand / The Idea of an Uncomplicated Life with a Man (2002)
Dette burde skrives i nutid / This Should be Written in the Present Tense (2011)
Disse kan også varmt anbefales.

Find bøgerne:

Dumas, A. (1984). Greven af Monte Cristo. Bind 1. Kbh.: Sesam. (via Bibiliotek.dk)

Helle, H. (2005). Rødby-Puttgarden : roman. Kbh.: Samleren. (via Bibliotek.dk)

Sidst opdateret: CBS Library // 26/07/2018